Poloskát találtak Ecuador londoni nagykövetségén

Vágólapra másolva!
Ecuador felkérte a brit hatóságokat, segítsenek annak kiderítésében, hogy ki helyezett el titkos mikrofont az ország londoni nagykövetségén.
Vágólapra másolva!

A poloskát június 14-án fedezték fel - közölte Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter. Egy kis fehér dobozba volt rejtve egy elektronikus készülék belsejében, amelyet részben egy könyvespolc takart. A szerkezet egy SIM-kártyát tartalmazott, amely képes volt arra, hogy az épületben zajló magánbeszélgetéseket továbbítsa - írja a CNN. Patino szerint alapos gyanú van arra, hogy az ügyben egy brit magánnyomozó cég is szerepet játszik, de nem árult el részleteket.

A Ecuador londoni nagykövetsége, azon túl, hogy az ország külképviselete, immár egy éve a WikiLeaks-alapító Julian Assange ideiglenes otthona is, aki menedékjogot kapott Ecuadortól. Ha elhagyná a követség épületét, valószínűleg azonnal letartóztatnák.

A bejelentés az után érkezett, hogy világszerte egyre nagyobb vita van az Egyesült Államok lehallgatási módszereiről, miután jelentések szerint az amerikai Nemzeti Biztonsági Hivatal (NSA) poloskákat helyezett el diplomáciai testületeknél. Ecuador ráadásul a találgatások szerint menedéket adhat Edward Snowdennek is, akit titkos adatok kiszivárogtatása miatt jelenleg üldöznek az amerikai hatóságok.