Martonyi nagyon figyel Egyiptomra

Vágólapra másolva!
A magyar külügy tájékozódott az egyiptomi helyzetről. Állítólag minden rendben.
Vágólapra másolva!

Egyiptom budapesti nagykövete szerint Kairóban a helyzet rendezett, erről Asraf Mohszen csütörtökön beszélt Martonyi Jánossal, aki soron kívül fogadta az egyiptomi diplomatát.

Mohszen szerint a hadsereg a nép akaratából távolította el Mohamed Murszit, a jövőbeni lépésekre pedig már megvannak a tervek. Mohszen úgy véli, belátható időn belül kormányalakításra, majd parlamenti és elnökválasztásokra kerül sor.

Martonyi János, mint a Külügyminisztérium közleményéből kiderül, szorosan követi az eseményeket. Mint mondta, Magyarország támogatja a rend helyreállítását Egyiptomban.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium szóvivője azt mondta az Origónak, hogy az Egyiptomban tartózkodó magyarokat óvatosságra intik, és arra kérik őket, hogy kerüljék a tömegrendezvények környékét, ha pedig mégis ilyen helyre keverednének, semmiképpen ne készítsenek fotókat - még telefonnal sem -, mert az veszélyes lehet.

A Külügyminisztérium egyébként figyeli az eseményeket, és a történtek függvényében módosítja a beutazásra vonatkozó tanácsokat. Egyelőre szerintük nincs szükség arra, hogy azonnali hazautazást tanácsoljanak a kint tartózkodóknak - bár több állam közzétett már ilyen figyelmeztetést -, és a beutazást sem kell szerintük korlátozni.

Az utasok számára elég, ha az utazási irodájuknál érdeklődnek. A kairói reptér zavartalanul üzemel, a magyarok által a leggyakrabban látogatott Hurgada és Sarm es-Sejk nyaralóhelyeken pedig alapvetően nyugalom van - tette hozzá a szóvivő.