Baradei lehet az átmeneti kormányfő Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Mohamed el-Baradei a legesélyesebb jelölt az egyiptomi átmeneti kormány élére, miután a hadsereg elmozdította Mohamed Murszi elnököt a hatalomból - állították egybehangzóan csütörtökön katonai, politikai és diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék korábban Baradeit választotta az ellenzék képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában. Jelen volt szerdán a védelmi minisztériumban, amikor a miniszter, hadsereg-főparancsnok Abdel-Fattah esz-Szíszi egyeztette a hadsereg által kidolgozott politikai menetrendet.

"Baradei az első számú javaslatunk. Nemzetközileg ismert személyiség, népszerű a fiatalok és egyes iszlamista csoportok körében, valamint hisz a minden politikai erőt magába foglaló demokráciában" - mondta egy neve elhallgatását kérő, magas rangú katonai forrás.

Politikai források úgy nyilatkoztak, hogy Baradeit mint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) volt főigazgatóját, aki az e tisztségében végzett munkájáért megkapta a Nobel-békedíjat, elfogadnák a nyugati kormányok is, amelyek eddig kerülték, hogy Murszi eltávolítását katonai puccsnak minősítsék.

Esélyes még Kamál Ganzúri volt miniszterelnök, aki a Hoszni Mubarak elnök bukása utáni átmeneti kormányt vezette 2011-12-ben, és Farúk el-Okda volt jegybankelnök, akinek a munkáját szintén köztisztelet övezte.

Az új átmeneti kormány vezetőjének személyéről várhatóan még csütörtökön döntenek.