Szerdára lehet új cseh kormány

Vágólapra másolva!
Várhatóan jövő szerdán nevezi ki az új cseh szakértői kormányt Milos Zeman köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Jirí Rusnok kinevezett miniszterelnök egy hete folytat kormányalakítási tárgyalásokat, és most jelezte, hogy péntekig, de legkésőbb hétfőig összeáll a névsor - írja az MTI.

Eddig nyolc tárcavezető neve vált ismertté, míg négy minisztériumnak - köztük a kulcsfontosságú pénzügyi és gazdasági tárcának - még nem ismert a vezetője.

A miniszterelnök újságíróknak azt állította, hogy az ipari és a kereskedelmi, valamint a környezetvédelmi tárca élére is van komoly jelöltje. Neveket azonban nem mondott. "A jelöltek nevét nem is egyeztetem az államfővel. Milos Zeman szabad kezet adott" - jelentette ki Rusnok.

A miniszterelnök a kormány kinevezésétől számítva 30 napon belül köteles bizalmat kérni a képviselőháztól. Rusnok azt mondta, hogy egyelőre nem tárgyalt a pártokkal kormánya programjának a támogatásáról. Ezzel csak a kormány kinevezése után fog foglalkozni.

A parlamenti pártok többsége ugyanakkor továbbra is azt hangoztatja, hogy nem szavaz bizalmat a Rusnok-kormánynak. Az eddigi kormánykoalíció pártjai kormányzati pozícióban szeretnének maradni, de új miniszterelnökkel, míg az ellenzék mihamarabb előrehozott választást szeretne.