Sorra dobják vissza Snowden menedékkérelmeit

Vágólapra másolva!
Kedden reggel a WikiLeaks kiszivárogtatta, hogy mely országoktól kérne menedékjogot a lehallgatási ügy főszereplője, Edward Snowden volt CIA-alkalmazott. Több ország is azonnal jelezte, hogy nem adják meg. A férfi közben visszavonta az orosz kérelmét.
Vágólapra másolva!

A finn, a norvég, a német, az osztrák, a lengyel, az ír, a spanyol, az indiai és a svájci hatóságok egyaránt szinte azonnal közölték, hogy nem áll szándékukban menedékjogot biztosítani az amerikai Edward Snowdennek, mivel törvényeik szerint külföldről nem lehet menedékjogot kérni. Ugyanezt nyilatkozta az ecuadori elnök is hétfőn a Guardianben a saját országáról.

A WikiLeaks kedden közölt egy listát azokról az országokról, amelyektől Snowden menedékjogot kérne: ezen Izland, Ecuador, Kuba, Venezuela, Brazília, India, Kína, Németország, Franciaország, Norvégia, Ausztria, Bolívia, Finnország, Olaszország, Írország, Hollandia, Nicaragua, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország és Svájc szerepelt.

Időközben Snowden azt mondta, hogy - miután megismerte Vlagyimir Putyin orosz elnök feltételeit a menedékjog megadásához -, már nem kíván Oroszországban maradni. Putyin azt a feltételt szabta, hogy Snowden mondjon le minden olyan tevékenységről, amellyel kárt okozna az Egyesült Államoknak, erre azonban az amerikai nem hajlandó.

Egy orosz bevándorlásügyi forrás hétfőn közölte, hogy Snowden politikai menedékjogot kért Oroszországtól. A kérelmet Sarah Harrison brit állampolgár nyújtotta be a Seremetyjevói repülőtér konzuli szolgálatához. Harrison a WikiLeaks alkalmazottja, és elkísérte Snowdent, amikor Hongkongból Moszkvába repült.

A Los Angeles Times című amerikai napilap előzőleg egy orosz külügyi tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy Snowden egy 15 országot tartalmazó listát adott át orosz diplomatáknak. A dokumentum azokat az államokat tartalmazza, amelyektől a 30 éves férfi menedéket kérne. A WikiLeaks újabb közlése szerint Snowden 21 országtól kért menedékjogot. Ezek között van Ecuador is, amelynek elnöke, Rafael Correa Delgado vasárnap kijelentette, hogy az NSA egykori alkalmazottjának sorsa Oroszország kezében van.

A norvég külügyminisztérium megerősítette kedden, hogy Snowden menedékjogot kért az országtól. Egy szóvivő közölte: a kérelem a moszkvai nagykövetségre érkezett hétfőn este. "Feltehetőleg ő (Snowden) írta alá, de ezt nem tudjuk ellenőrizni" - mondta. Részleteket nem árult el a kérelemből.

A WikiLeaks által ismertetett, Edward Snowdennek tulajdonított nyilatkozatban az NSA korábbi alkalmazottja élesen bírálta Barack Obama elnököt és Joe Biden alelnököt, amiért akadályozni próbálják őt abban, hogy menedékhez jusson. Snowden állítása szerint Obama utasította az alelnökét, hogy gyakoroljanak nyomást azon országok vezetőire, amelyekhez menedékjogi kérelmet nyújtott be. Azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy mindenfajta jogi érv nélkül igyekszik őt megfosztani alapvető jogának, a menedékkérelem jogának gyakorlásától.

A férfi továbbra is az oroszországi seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában van június 23-a óta.