Ultimátumot adtak a katonák a pártoskodó egyiptomiaknak

Vágólapra másolva!
Ha az elnök és ellenzéke nem képes maga megoldani a konfliktust, akkor ők állnak elő béketervvel - jelentette be az egyiptomi hadsereg. Mohamed Murszi egyiptomi elnök ellen milliók tüntetnek, és a távozását követelik. Az elnök kitart, de több miniszter már benyújtotta lemondását.
Vágólapra másolva!

Negyvennyolc órát kaptak az egyiptomi pártok a hadseregtől, hogy rendezzék a tüntetések okozta válságot, ellenkező esetben maguk rendezik az ügyet. Az ultimátumot azt követően adták ki, hogy a vasárnap óta Mohamed Murszi elnök ellen tüntetők hétfőn megrohamozták az elnök pártjának, a Muszlim Testvériség kairói székházát. Abdel Fattah asz-Sziszi tábornok kijelentette, a tüntetés a népakarat példátlan megnyilvánulása, de jelezte, a hadsereg nem fog beavatkozni a politikába.

A tüntetéseket szervező Tamarud (lázadás) mozgalom keddig adott időt Mohamed Murszi elnöknek, hogy távozzon a posztjáról, különben országos polgári engedetlenséget hirdetnek. Az elnök és hívei kitartanak, azt mondják, Murszi demokratikusan lett megválasztva.

Murszi-ellenes falfestmény Forrás: AFP/Mahmud Khaled

Időközben azonban a kormány öt minisztere is benyújtotta lemondását. A környezetvédelmi, az idegenforgalmi, a tájékoztatási, az igazságügyi, valamint az ivóvízellátásért és közegészségügyért felelős miniszter állítólag csatlakozna a kormányellenes tiltakozásokhoz.

Az egyiptomi törvényhozás felsőháza, a Súra Tanács öt tagja szintén lemondott tisztségéről, a tüntetők elleni erőszak miatt. A tanács tagjai szerint Murszi múlt szerdai, a tüntetések előtt tartott beszédében semmilyen megoldást nem kínált az egyiptomi válságra. Vasárnap szerte Egyiptomban több százezren - egyes hírek szerint több millióan - követelték Murszi elnök lemondását. A Muzulmán Testvériség politikusát éppen egy éve iktatták be hivatalába.

A tüntetéseket övező erőszakos eseményekben vasárnap tizenhatan vesztették életüket - közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium. Az utcai csatározásoknak közel 800 sérültje van. Nyolcan a Muszlim Testvériség mozgalom székházánál kitört összecsapásokban, nyolcan vidéki megmozdulásokban vesztették életüket.

A tüntetésekről és okairól bővebben itt olvashat.