Európai Bizottság: Tisztázni kell, hogy kémkedtek-e

Vágólapra másolva!
Nyugtalanítónak nevezte az uniós intézményekben folytatott esetleges amerikai hírszerző tevékenységgel kapcsolatos sajtóértesüléseket Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Der Spiegel német hetilap a hét végén egy 2010-es keltezésű dokumentum alapján arról számolt be, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató berendezéseket telepített a bizottság washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba, emellett pedig behatolt az EU belső számítógépes hálózatába is. Minderről bővebben itt olvashat.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt sürgős tájékoztatást kért az ügyben az amerikai kormánytól. "Ezek nyugtalanító hírek, ha igazak. Mindent tisztázni kell" - jelentette ki hétfőn Ahrenkilde Hansen, a világossá tette, hogy amint mindez kiderült, a bizottság megkérte az Európai Külügyi Szolgálatot (EKSZ), hogy mind Brüsszelben, mind Washingtonban vegye fel a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, hogy ellenőrizze az állítások valóságtartalmát. Az amerikaiak ellenőrzik, hogy pontosak-e a napvilágot látott információk, és erről amint lehet, értesítenek minket - tudatta Catherine Ashton, az EKSZ vezetője. Aggasztónak nevezte az ügyet, de ennél többet nem óhajtott hozzáfűzni míg a részletek nem tisztázódnak. Ashton azóta személyesen az amerikai külügyminiszterrel, John Kerryvel is beszélt az ügyről - tudatta a bizottsági szóvivő, aki szerint az EU most az amerikai hatóságok válaszára vár. "Tisztánlátást és átláthatóságot várunk el partnereinktől és szövetségeseinktől, így az Egyesült Államoktól is" – mondta.

Michael Mann, Catherine Ashton szóvivője arról is említést tett, hogy a megfigyelésre, adatgyűjtésre utaló dokumentumok 2007 és 2010 közöttiek, a bizottság washingtoni képviselete 2010 áprilisában, a New York-i delegáció pedig a tavalyi év folyamán új épületbe költözött. Az új épületek teljesen új biztonsági berendezésekkel rendelkeznek - mutatott rá Mann. Azt is elmondta, hogy az "érzékeny" helyiségeket rendszeresen átvizsgálják, és a kommunikációs eszközöket is rendszeresen biztonsági ellenőrzésnek vetik alá. Mann tudatta: a híradásokat követően soron kívüli vizsgálatot is elrendeltek. Arra a kérdésre, hogy észleltek-e korábban arra utaló jeleket, hogy az amerikaiak adatgyűjtést, hírszerző tevékenységet végezhetnek az uniós képviseleteken és intézményekben, Mann ennyit mondott: "ez új információ volt számunkra".