Százezrek követelik az egyiptomi elnök lemondását

Egyiptom, Alexandria, Mohamed Murszi iszlamista egyiptomi elnök ellen tiltakozna, tüntetés
Vágólapra másolva!
Kairóban és vidéken több százezer ember vonult az utcákra vasárnap, és Mohamed Murszi egyiptomi elnök lemondását követelte.
Vágólapra másolva!

Vasárnap volt az első évfordulója annak, hogy Murszit beiktatták hivatalába. Az alkalomból több vidéki városban is felvonulásokat szerveztek. A tömegben azt kiabálták az elnöknek címezve, hogy távozzon, és hogy a nép a rendszer bukását akarja, mert csak az iszlamistáknak van hasznuk belőle.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint vasárnap legalább négy ember meghalt, és közel kétszázan megsebesültek a Murszi elnök hívei és ellenzői közt kitört összecsapásokban.

Mohamed Murszi elnök ellen tiltakoznak a kairói Tahrír téren Forrás: AFP/Khaled Desouki

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint országszerte mintegy 17 millióan vesznek részt a tiltakozó megmozdulásokban. Egyedül Kairóban több mint 4 millióan vesznek részt a tüntetésen. A legnagyobb ellenzéki szervezet, a Nemzeti Megmentés Frontja Kairóban kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a tiltakozók mindaddig az utcákon maradnak, amíg össze nem omlik a Muzulmán Testvériség rendszere. "A nép Murszi elnök lemondását és a Muzulmán Testvériségnek a hatalomból való távozását akarja" - emelték ki a nyilatkozatban.

Kairóban ismét a Tahrír téren gyűlt össze a legnagyobb tömeg. Ellenzéki politikusok arra kérték az embereket, hogy maradjanak az utcákon, amíg Murszi le nem mond. Tömeg gyülekezett az elnöki palotánál is. A Muzulmán Testvériség nevű szervezet fővárosi központjára gyújtóbombákat dobtak.
Kairótól délre, Bani-Szveif településen összecsaptak az elnök hívei és ellenfelei. Egy ember meghalt, tucatnyian megsebesültek. Sokan olyan transzparensekkel vonultak utcára, amelyben tudatják a világgal, hogy akár mártírként is hajlandóak végezni az elnök elmozdítása érdekében. Egyesek dühösen, mások azonban vicces dalokat énekelve követelik az elnök lemondását, és előrehozott választások kitűzését - írja a BBC.

Kormányellenes tüntető a kairói Tahrír téren Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Eközben Murszi elnök megerősítette, hogy kész tárgyalni a tüntetők képviselőivel. Ihab Fahmi, az elnöki hivatal képviselője Kairóban bejelentette, hogy az államfő az alkotmány és a törvényesség keretein belül kész bármiféle olyan kezdeményezés megtárgyalására, amely elősegíti a súlyos belpolitikai válság rendezését. A szóvivő szerint az elnök már többször is felszólította az összes politikai pártot és ellenzéki erőt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz. Úgy fogalmazott, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája. "Mi nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezés iránt, amely nem sérti a törvényeket" - fejtette ki.

Bírálói szerint az egy évvel ezelőtt hatalmomra került elnök nem tudta megoldani országa gazdasági és biztonsági helyzetét, és sokan nem akarják, hogy Egyiptom iszlám szélsőségesek irányítása alá kerüljön. Az iszlám vallású elnök által támogatott szervezet, a Muszlim Testvériség kairói épületeinek ablakait még a tüntetések kitörése előtt homokzsákokkal erősítették meg a BBC beszámolója szerint. Az elnök támogatói közül is sokan utcára vonultak, szerintük Murszi szabad választáson került az ország élére, ezért jogosult kitölteni négy éves mandátumát. Murszi elnök elődjét, Hoszni Mubarakot halálos áldozatokat is követelő megmozdulások során távolították el az ország éléről.