Az oroszok sem találják a kiszivárogtatót

Vágólapra másolva!
Nem lépett be Oroszországba Edward Snowden - közölte Moszkva. A férfit az USA-ban államellenes bűncselekményekkel vádolják, de vasárnap óta nyoma veszett.
Vágólapra másolva!

Nem lépett orosz felségterületre Edward Snowden - állította kedden Oroszország. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nekik semmi közük a volt titkosszolgálati alkalmazott ügyéhez, és Snowden nem lépte át az orosz határt. A moszkvai Seremetyevó repülőtér szerint viszont a férfi továbbra is a reptér tranzitzónájában tartózkodik.

Snowden, akit hazájában államellenes bűncselekményekkel vádolnak, a hétvégén hagyta el Hongkongot, ahova az után menekült, hogy dokumentumokat szivárogtatott ki az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről, és nyilvánosságra hozta kilétét.

A férfiról vasárnap az a hír röppent fel, hogy repülővel Moszkvába érkezett, és onnan Kubán keresztül utazik majd Ecuadorba, ahol menedékkérelmet nyújtott be. (Itt elolvashatja, miért kedvelik annyira a kiszivárogtatók Ecuadort) Snowden azonban hétfőn nem ült fel a Moszkva-Havanna repülőjáratra, és már aznap felmerült, hogy talán nem is Oroszországba utazott Hongkongból.

Közben Barack Obama amerikai elnök személyesen is megszólalt a kérdésben. Azt mondta, hogy kiaknázzák a megfelelő jogi csatornákat, és számos országgal dolgoznak azon, hogy "betartsák a törvényeket", az üggyel az igazságügyi minisztérium foglalkozik. Jay Carney fehér házi szóvivő pedig arról beszélt, hogy elvárják az orosz kormánytól, hogy kiadja Snowdent. A férfi Hongkongból való elutazásának engedélyezése pedig "negatív hatással van" a kínai-amerikai kapcsolatokra - mondta.

Eközben a South China Morning Post hongkongi lap arról ír, hogy Snowden eleve azért vállalt munkát legutóbbi munkahelyén, a Booz Allen Hamilton biztonsági cégnél, hogy titkos adatokat szerezzen meg. A lap szerint a cégnél olyan számítógépek sorához volt hozzáférése, amelyekbe az NSA a világ különböző pontjain betört. Itt alig három hónapig dolgozott.

A hongkongi lap szerint Snowdennek egy helyi képviselő-ügyvéd, Albert Ho segített kijutni a repülőtérre, miután szombaton úgy döntött, hogy elhagyja az országot, mielőtt amerikai kérésre esetleg letartóztatják a helyi hatóságok.