Megvan az új cseh kormányfő

Vágólapra másolva!
Jirí Rusnok lett a lemondott Petr Necas utódja. Kormánya szeptemberig marad.
Vágólapra másolva!

Jirí Rusnok közgazdászt és politikust nevezte ki új cseh miniszterelnöknek kedden délután Milos Zeman köztársasági elnök. Rusnok a kinevezést elfogadta. A politikus egyúttal megbízást kapott a kormányalakításra.

Csehországban azért van szükség új kormány megalakítására, mert Petr Necas polgári demokrata miniszterelnök lemondásra kényszerült, miután vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítanak. A hatályos szabályok szerint a miniszterelnök lemondása automatikusan a kormány lemondását vonja maga után.

Az államfő a hét végén fogadta a parlamenti pártok képviselőit, és konzultált velük a kormányválság megoldásáról. A döntését, hogy kit bíz meg az új kormány megalakításával, kedden délután sajtótájékoztatón hozta hivatalosan nyilvánosságra.

Jirí Rusnok megbízott kormányfő neve nem ismeretlen Csehországban. Az ostravai születésű (1960) és közgazdász képzettségű politikus a rendszerváltás után volt miniszterhelyettes, és két tárcát is vezetett nagyjából egy-egy évig a szociáldemokrata kormányokban: előbb pénzügyminiszter volt, majd az ipari és kereskedelmi minisztérium élére került. Több mint tíz éve pedig a kiegészítő magánnyugdíjalapok szövetsége elnökségének tagja. Rövid ideig parlamenti képviselő is volt, de mandátumáról önként lemondott. A szociáldemokrata pártnak 1998 óta tagja.