Nem jelent meg a kubai gépen a kiszivárogtató

Vágólapra másolva!
Üres maradt Edward Snowden széke a Moszkva-Havanna repülőjáraton. Az amerikai titkosszolgálatok titkos adatgyűjtéséről dokumentumokat kiszivárogtató férfi elvileg vasárnap érkezett Moszkvába Hongkongból, hogy onnan Kubán át Ecuadorba utazzon, de még senki nem látta. Az ugyanarra a gépre jegyet foglaló újságírók lyukra futottak.
Vágólapra másolva!

Nagy izgalom előzte meg a moszkvai repülőtéren annak a havannai repülőjáratnak az indulását, amelyen elvileg Edward Snowden utazott volna Kubába.

A volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott a titkos amerikai adatgyűjtésre vonatkozó információkat szivárogtatott ki, majd Hongkongba menekült. Az USA a hétvégén kérte is a kiadatását, de Snowden vasárnap a beszámolók szerint Moszkvába utazott, hogy onnan Havannán át Ecuadorba utazzon, ahol előzőleg menedékjogot kért.

A hétfői Moszkva-Havanna járatra rengeteg újságíró is jegyet foglalt, hogy Snowden közelébe kerülhessenek, de hiába, a férfi nem jelent meg a gépen. Az Associated Press egyik munkatársa a Twitteren tett közzé egy képet, amelyen egy üres ülés látható. Azt írta, ott ült volna Snowden, de a férfi nincs a gépen.

Utóbb az Interfax orosz hírügynökség egy a helyzetet jól ismerő forrásra hivatkozva közölte, hogy Snowden talán a következő járattal utazik.

Közben megkérdőjelezték azt is, hogy Snowden egyáltalán Moszkvába utazott volna. A Guardian munkatársa, akinek nem sikerült felszállnia a Snowden nélkül induló gépre, azt jelentette Moszkvából, hogy Snowdent senki nem látta Moszkvában, és semmi sem bizonyítja, hogy a férfi valóban Oroszországba érkezett volna. Egy szót sem szólt Oroszországról az a hongkongi közlemény sem, amelyet Snowden távozása után adtak ki. Ebben csak az szerepel, hogy Snowden egy "harmadik országba" távozott.

Hétfőn délután Ricardo Patino, vietnami Hanoiban tartózkodó ecuadori külügyminiszter arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az ország jelenleg vizsgálja Snowden menekékkérelmét. Arra a kérdésre, hogy hol van most Snowden, azt mondta nem tudja megmondani.