Dróntámadás miatt ölték meg a hegymászókat

Vágólapra másolva!
Egy májusi dróntámadásért álltak bosszút azok a tálibok, akik megöltek 11 hegymászót Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban végrehajtott egyik amerikai dróntámadásért álltak bosszút a külföldi turisták meggyilkolásával a pakisztáni tálibok, akik ezt hétfőn kiadott közleményükben hozták nyilvánosságra.

Iszlám szélsőségesek vasárnap a pakisztáni Nanga Parbat hegylábánál, egy hegymászó alaptábornál összesen tizenegy turistát öltek meg. A terrorista cselekmény elkövetőjeként a Dzsundullah nevű szélsőséges szervezet jelentkezett. A pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-i-Talibán hétfői közleményében tudatta, hogy a fenti csoport nemrég alakult meg e mozgalom kebelén belül, mégpedig azzal a céllal, hogy külföldieket támadjon meg, így juttatva el üzenetét a világnak a drónok alkalmazása elleni tiltakozásul.

Az elmúlt időszakban megjelent hírek szerint az Egyesült Államok rendszeresen támad feltételezett iszlamista lázadókat pilóta nélküli repülőgépekkel. A pakisztáni tálibok e mostani terrorcselekményüket ugyanakkor egy konkrét amerikai akció miatti bosszúként követték el, mégpedig - mint közölték - válaszként arra az amerikai dróntámadásra, amelyet május 29-én hajtották végre, s amelynek következtében életét vesztette Váli ur-Rehman, a pakisztáni tálib mozgalom, a Tehrik-i-Talibán második számú vezetője.

A szélsőséges iszlám merénylők vasárnap hajnalban Gilgit város környékén, a világ kilencedik legmagasabb hegyének, a 8125 méter magas Nanga Parbatnak a lábánál lőttek agyon tizenegy embert. Az áldozatok személyazonosságával kapcsolatban pakisztáni belügyminisztérium szóvivője hétfőn délelőtt azt közölte, hogy három ukrán, két szlovák, egy litván, egy nepáli, két kínai, egy kínai származású amerikai személyről, valamint az egyik pakisztáni hegyi kísérőjükről van szó.