Aknakereső delfineket vetnek be Dubrovniknál

Vágólapra másolva!
Második világháborús és a Jugoszlávia felbomlása utáni harcokból maradt robbanószerkezeteket keresnek majd amerikai kiképzésű delfinek a horvátországi Dubrovnik térségében. A kutatás ősszel kezdődik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg egy különleges egységének delfinjei kutatnak majd aknák és egyéb robbanószerkezetek után az Adriai-tengerben Dubrovniknál. A Dolphin 13 projekt keretében amerikai és horvát búvárok támogatásával hat aknakeresésre idomított delfin kutatja majd át a tengerfeneket a gruzi kikötőben és Lokrum szigete környékén, hogy felderítse az esetlegesen ott lapuló aknákat és egyéb robbanószerkezeteket.

Az aknakutatás szeptember vége és október közepe között zajlik majd. Egy hasonló projekt keretében tavaly októberben a Horvátországgal szomszédos Montenegróban, a Kotori-öbölben vetették be az amerikai hadsereg San Diegó-i bázisán kiképzett delfineket.

Az Adriai-tengerben a két világháborúból, illetve a Jugoszlávia felbomlásakor kitört kilencvenes évekbeli harcokból és azt követő balkáni hadműveletekből maradhattak vissza robbanószerkezetek. A Dolphin 13 programot az Egyesült Államok hadserege 1959 óta fejleszti.