Felgyújtottak a környezetvédők a geológusok táborát

Vágólapra másolva!
Felégették egy nikkellelőhelyen kutató geológuscsoport telepét a bánya megnyitása ellen tiltakozó tüntetők Oroszországban. A helyiek rákkeltő anyagok terjedésétől félnek.
Vágólapra másolva!

Huszonöt embert őrizetbe vett a rendőrség a délkelet-oroszországi Voronyezsi területen, miután több százan geológusok telepére támadtak, és felégették azt - jelentette vasárnap az orosz média.

A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint szombaton a környezetvédők engedélyezett tiltakozó akciója után a radikális tüntetők rárontottak a geológusok szorokinszkiji bázisára. Összetörték a nikkellelőhelyen kutató szakemberek buszát, felgyújtották a lakókocsikat és a fúrótornyokat.

A Hopjor folyó védelmében nevű környezetvédelmi mozgalom 2012 eleje óta tiltakozik a nikkelbányászat beindítása ellen a régióban. Tavaly augusztusban a helyiek közül több ezren tiltakoztak a bányászati tervek miatt.

Az Uráli Bányászati és Kohászati Társaság azt állítja, hogy a nikkel kitermelése nem okoz környezeti károkat, sőt fellendíti a vidék gazdaságát. A környezetvédők viszont attól tartanak, hogy a bányászat során az emberi egészségre káros urán és higany kerül felszínre. A kutatófúrásokat 2015 végéig tervezik befejezni, és csak azután dől el, hogy megkezdik-e az ipari célú bányászatot.

A nikkel az egyik legfontosabb ipari fém, de viszonylag ritkán fordul elő a természetben. Az ásványi anyag és vegyületei mérgezőek, szakemberek rákkeltő hatást tulajdonítanak neki.