Erősítést kapnak a tüntetőkkel összecsapó rendőrök Brazíliában

Rohamrendőrök, Sao Paulo, Brazília, brazil zavargások, 2013. június 18.
Vágólapra másolva!
Kedd este újra tízezrek tüntettek a brazíliai Sao Paulóban a jövő évi labdarúgó vb túlzottan magas költségei és más társadalmi igazságtalanságok ellen. Öt nagyvárosban erősítést kapnak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A brazil kormány jelezte, hogy ki öt nagyvárosba a nemzeti biztonsági erőket, azaz a szövetségi rendőrséget vezényli ki, hogy kontrollálni tudja a tüntetéseket, amelyeken 250 ezren vettek részt – írja a BBC. Rio de Janeiróba, Minas Gerais-ba, Bahiába, Cearába és a fővárosba, Brasíliába küldik a csapatokat. Mind az öt nagyváros részt vesz a most zajló nemzetközi futballtorna, a Konföderációs Kupa szervezésében, lebonyolításában.

Az igazságügyi minisztérium egyik tisztségviselője szerint a városok vezetői döntik el, meddig akarják igénybe venni az erősítést.

Eközben Dilma Roussef elnök - az országon végigsöprő történelmi tiltakozások másnapján - Lula da Silva korábbi államfővel tanácskozott.

Pár nappal ezelőtt a tömegközlekedés díjainak emelése miatt kezdődtek a tüntetések, de a célok bővültek, és most már "Jobb Brazíliát!” jelszóval követelik az oktatás és az egészségügy fejlesztését, a rendőri erőszak visszaszorítását és az ország korrupciótól való megtisztítását is.

Kedd reggel Roussef, megpróbálva lecsitítani a kedélyeket, azt hangoztatta, hogy kormánya meghallotta az ország fél tucat nagyvárosát hétfőn elözönlő mintegy 250 ezer tüntető legitim törekvéseit. "Brazília erősebben ébredt mára" - mondta televíziós üzenetében az elnök, úgy fogalmazva, hogy keddi tüntetések léptéke a brazil demokrácia erejét, a lakosság civil törekvéseit mutatta.

Közben hivatala bejelentette, az elnök villámlátogatást tesz Sao Paulóban, hogy elődjével és politikai mentorával, Luiz Inácio Lula da Silvával, illetve Fernando Haddad polgármesterrel megvitassa a tüntetéseket elindító tömegközlekedési tarifaemelés mérséklésének lehetőségét. Porto Alegre, Recife és más nagyvárosok máris csökkentették a múlt héten felemelt viteldíjakat.

Este azonban ismét legkevesebb tízezren vonultak a Sao Pauló-i polgármesteri hivatal elé, ahol a megmozdulás megint zavargásokba torkollott.

Többen ostrom alá vették a hivatalt, és megpróbáltak behatolni az épületbe, s a rendőrség könnygáz bevetésével válaszolt. A zavargás résztvevői felgyújtották a TV Record televízió közvetítő kocsiját, feldúltak egy közeli bankfiókot, kifosztottak néhány üzletet és összegraffitizték a nemrég felújított opera homlokzatát.

A Datafolha brazil közvélemény-kutató 50 ezerre becsülte a Sao Pauló-i tüntetés résztvevőinek számát.

Kisebb tüntetések voltak Rio de Janeiro egyik negyedében, Belo Horizontéban és további mintegy harminc brazil kisvárosban.

Dilma Roussef elnök Sao Paoló-i megbeszéléseiről a sajtó szerint estig semmi sem szivárgott ki.