Méregdrága drón miatt ég Merkel bizalmasa

Vágólapra másolva!
Ötszázmillió eurót költött el a német védelmi minisztérium egy olyan drónfejlesztésre, amiből végül nem lett semmi. Az Angela Merkel bizalmasának számító védelmi miniszter összevissza magyarázkodik, miközben az ellenzék hazugsággal vádolja.
Vágólapra másolva!

Egy héten belül másodszor kellett megjelennie a német Bundestag védelmi bizottsága előtt Thomas de Maizière védelmi miniszternek, hogy feleljen egy félresikerült, de eurómilliókba kerülő drónfejlesztés kapcsán felmerült kérdésekre - írta a Spiegel. A védelmi miniszternek végül nem csak a drón miatt kellett magyarázkodnia, miután az ellenzék hazugsággal vádolta meg, és a lemondását követeli.

A német védelmi minisztérium még 2001-ben kezdett el foglalkozni egy felderítéshez használatos drónrepülő kifejlesztésével. A védelmi minisztérium az amerikai Northrop Grumman céggel közösen neki is kezdett a fejlesztésnek, így született meg a Northrop egy már létező drónjának a továbbfejlesztett változata, a Euro Hawk.

2010-ben megvolt az első tesztrepülés is, de a drón csak korlátozott és ideiglenes engedélyeket kapott a német hatóságoktól. Egy a Spiegel által megszerezett minisztériumi jelentés szerint a gép azért nem kapta meg az engedélyeket, mert az amerikai cég nem adta ki drón tervrajzait a német hatóságoknak. A Deutsche Welle szerint a német légtérben végzett tesztrepülések során volt, hogy a bázis elveszítette a kapcsolatot a géppel, illetve az letért a beprogramozott útvonalról.

A miniszter összevissza beszélt

Thomas de Maizière védelmi miniszter májusban jelentette be, hogy leállítják a projektet, ami akkorra már 500 millió eurójába került a német adófizetőknek. A miniszter szerint erre azért volt szükség, mert túl sokba kerülni elérni, hogy a gép meg tudja szerezni a repüléshez szükséges német hatósági engedélyeket. A Spiegel által megszerzett jelentés szerint a drón átalakítása további 250-600 millió euróba kerülne, és még így se lenne rá garancia, hogy megkapja az engedélyeket.

A miniszternek szegezett kérdések azonban egészen másra összpontosítottak a bizottsági meghallgatásokon. De Maizière ugyanis azt mondta, csak május 13-ám, közvetlenül a program leállítás előtt szerzett tudomást a drónfejlesztéssel kapcsolatos problémákról, ezt azonban több dolog is cáfolja. A drón állapotáról szóló minisztériumi jelentést például 2012-ben készítették, és több államtitkárnak is látnia kellett.

Az is ellentmond De Maizière állításainak, hogy egy héttel május 13 előtt megjelent egy vele készült interjú a Dunai Kurír nevű bajor lapban, amelyben azt mondta, nem számít arra, hogy a drónok beszerzése megtörténik. Egy hétfőn megjelent interjúban a miniszter már arról beszélt, hogy „hallott problémákat" már május 13-a előtt is", de úgy gondolja, hogy a minisztériumi folyosókon terjedő beszélgetések nem helyettesíthetnek hivatalos dokumentumokat. A bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy azután állította le a projektet, miután megkapta a hivatalos jelentést az Euro Hawk problémáiról. Azt is hozzátette, hogy hamarabb és erőteljesebben utána kellett volna kérdeznie a projektnek, de azt tagadta, hogy megtévesztette volna a parlamentet és a nyilvánosságot, a program leállítását pedig megfelelő döntésnek nevezte. „Nincs okom lemondani" – mondta.

Merkelnek rosszul jött a botrány

A német parlamenti ellenzék azonban azzal vádolja De Maizière-t, hogy információkat hallgatott el a projekt kockázatairól, és elpazarolta az adófizetők pénzét. A legnagyobb német ellenzéki párt, az SPD vezetője azt mondta, a miniszter lemondása „csak idő kérdése". Jelentősebb kritika azonban, hogy a kisebbik német kormánypárt, az FDP vezető politikusai is azt mondták, teljesen mindegy, hogyan szerzett a miniszter tudomást a problémákról, mert ha már május 13. előtt is tudott róluk, akkor hazudott.

A hétfői parlamenti meghallgatáson a három ellenzéki párt kezdeményezte, hogy állítsanak fel egy parlamenti vizsgálóbizottságot,a mely jelentést készít az esetről, még a szeptemberi német választások előtt. Az SPD politikusa szerint ugyanis De Maizière nem adott „alapos" válaszokat a kérdéseikre.

De Maizière Angela Merkel kancellár bizalmasának számít, ő volt korábban Merkel kabinetfőnöke. A Spiegel szerint ha a védelmi miniszternek le kell mondania a posztjáról, az nagy érvágást jelentene Merkelnek. Nem csak a köztük lévő bizalmi viszony miatt, hanem azért is, mert Merkel több bizalmasa is lemondani kényszerült az elmúlt években. Christian Wulf államfő tavaly kényszerült otthagyni a hivatalát, miután kiderült, hogy ajándékokat fogadott el egy gazdag barátjától, majd letagadta azokat. Annette Schavan oktatási miniszter és Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter pedig azért mondott le, mert plágiummal vádolták meg őket.