Vágólapra másolva!
A második világháború idején lelőtt német bombázót emeltek ki a La Manche csatornából a bit királyi légierő múzeumának szakemberei.
Vágólapra másolva!

A repülőgép, amelyet a "Luftwaffe repülő ceruzájának" becéztek a keskeny géptörzse miatt, a délkelet-angliai Kent grófság partjainál zuhant le az 1940-41-ben vívott angliai légicsatában.

A rozsdás és sérült bombázót kábelek segítségével emelték ki a csatorna mélyéről, és a szakemberek azt feltételezik, hogy a német légierő Dornier Do 17 típusú bombázói közül ez maradt meg a legépebb állapotban.

"Kiemeltük, most már az uszályon fekszik, a gép egyben maradt meg" - közölte Ajay Srivastava, a múzeum szóvivője, hozzátéve, hogy a bombázót kedden fogják kikötőbe vontatni. A repülőgép néhány darabja ugyan leesett, amikor kiemelték a vízből, ám az illetékesek tájékoztatása szerint búvárokkal felszínre hozatják őket.

A múzeum szakemberei hetek óta próbálkoztak a repülőgép kiemelésével, de az erős szelek és a hullámok akadályozták a munkálatokat. A repülőgépet 2008-ban találták meg búvárok, 15 méterrel a vízszint alatt. A múzeum szakemberei azt tervezik, hogy konzerválják a gépet, és kiállítják a brit légierő egyik Hawker Hurricane típusú harci gépe mellett, amely szintén ebben a csatában zuhant le.