Erdogan: Nincs több türelem

Vágólapra másolva!
A török miniszterelnök szerint a kormányellenes tüntetésekkel egyesek be akarják sározni Törökországot, és szándékosan kárt akarnak okozni a török gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

"A török gazdaságot vették célba ezekkel az eseményekkel. Egy átgondolt terv keretében módszeres erőfeszítés történik Törökország arculatának eltorzítására" - mondta Recep Tayyip Erdogan kedden a parlamentben, a kormánypárt frakcióülésén. A miniszterelnök a nemzetközi sajtót és a közösségi hálózatokat kiemelten hibáztatta a fejleményekért, mondván, hogy félrevezetően tájékoztatnak és rosszindulatúak.

"Valakik le akarják fékezni Törökország gyarapodását és megerősödését. A Gezi parki aktivistáknak látniuk kell, hogy kit szolgálnak" - mondta. Az isztambuli parkban még kitartó tüntetőket felszólította, hogy távozzanak. "Ezt mint a miniszterelnökük kérem" - hangsúlyozta, de azt is hozzátette, hogy "ennek az ügynek most vége". "Nincs több türelem" - jelentette ki.

A parkkal szomszédos Taksim teret reggel rendőrrohammal, könnygáz és vízágyúk bevetésével kiürítették, a tiltakozó feliratokat eltüntették. A rendőrség az előző tíz napon csak távolról figyelte a Taksimot.

Erdogan a frakcióülésen közölte, hogy négyre emelkedett a tizenkettedik napja tartó megmozdulások halálos áldozatainak száma. Három civil fiatal és egy rendőr vesztette életét - mondta az Igazság és Fejlődés Pártja képviselőinek.

Az isztambuli tüntetők egyik képviselője azt állította, hogy nem kaptak meghívót a kormányfőtől, aki Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes szerint megígérte, hogy szerdán találkozni fog velük.