Az Elbával is meggyűlik a németek baja

árvíz, áradás, elba németországban, Fischbeck környéke
Vágólapra másolva!
Németországot nem csak a dunai árvíz sújtja, most az Elba döntögeti a rekordokat. Európa második legnagyobb folyóján sosem volt még ekkora a vízállás. Magdeburgban már egy gát is átszakadt, 23 ezer embert kellett kitelepíteniük a német hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A Duna után most Közép-Európa második legnagyobb folyójára, az Elbára figyel Németország. A délről észak felé folyó Elba a cseh Óriás-hegységben ered. Németország területén fontos állomása Drezda (az Elba Firenzéjének is nevezik kulturális vezető szerepe miatt), Wittenberg (Luther Márton itt indította el a reformációt), Magdeburg (a szocialista gépipar fellegvára volt az NDK-időkben), Hamburg (Németország második legnagyobb városa, Európa harmadik legnagyobb kikötője), majd Hamburgtól keletre torkollik az Északi-tengerbe, Cuxhaven térségében.

Angela Merkel az ELbánál, Wittenberge környékén Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az Elba mostani áradása minden történelmi csúcsot megdönt. A folyó vasárnap reggel Magdeburgban tetőzött, a várt 7,2 méter helyett 7,48 méteren. A városban 23 ezer embert kellett kitelepíteni.

Vasárnap éjszaka Magdeburgtól körülbelül 70 kilométerre északra, Fischbeck közelében átszakadt egy gát, amely falvakat öntött el, az éjszaka során 4-500 lakónak kellett azonnal elhagynia a házát.

Hétfőn délelőtt Lauenburgban (Hamburgtól 50 kilométerre délre) megdőlt az eddigi vízállási rekord (ott most 9,3 méteren van az Elba), és a vízszint még növekszik. Az óvárost evakuálták, közel félezer embert telepítettek ki.

Az Elba németországban, Meissennél Forrás: AFP/Arno Burgi

A vízmagassági rekordot csütörtökre várják az Elba másik partján, Lauenburgtól 4 kilométerre északra, Hohnstorfnál. A prognózisok szerint az Elba eléri a 10,15 méteres rekordot. Az eddigi történelmi csúcsot, 9,88 métert, 1855-ben mérték. Összehasonlításképpen az átlagos vízmagasság az elmúlt tíz évben ebben a térségben öt méter körül volt.

Hamburg az egyetlen város, amely nyugodtan néz az Elba áradása elé. Itt az árvízvédelmi falak 3,5 méter magasak, az előrejelzések szerint azonban a vízszint "csak" 2,5 méterrel emelkedik.