A prágai árvíz egyszerűen gyönyörű

árvíz, áradás, Prága, csehország, 
A medréből kilépett Moldva folyó vizében áll a néhai Sri Chinmoy indiai spirituális vezető szobra Prága belvárosában
Vágólapra másolva!
A prágaiak inkább kíváncsian, semmint pánikolva várják az árvíz keddi tetőzését. Együtt mentik az elázott kocsmákból a mikrót és a söröshordót. Az árvíz ahhoz is jó apropó, hogy tévézés helyett sétáljanak egyet.
Vágólapra másolva!

"Egyszerűen gyönyörű" - vágta rá áhítattal a szemében Pavel a prágai rakparton álldogálva, hogy hogyan éli meg a Moldva áradását. A látvány még a hidegérzetét is kikapcsolhatta, ugyanis hiába hűlt le 10 fokra a hőmérséklet, pólóban és flip-flop papucsban korzózott a parton. Már éjjel 1 volt, de a fiatal srác és az őt elkísérő két, a pubertás kor legviszontagságosabb időszakát élő lányismerőse már egy órája fotózták a megáradt folyót. A látvány annyira tetszett nekik, hogy másnapra 4 órás kelést terveztek be, és abban reménykedtek, a tetőző Moldva még jobban fog tetszeni nekik.

Pavelékhez hasonlóan sokakat vonzott hétfő éjszaka a Prágát kettészelő Moldva. Több híradás szerint még a kétszáz éves csúcsot megdöntő, 2002-es árvíznél is magasabb árhullámra lehet számítani a keddi tetőzéskor, aki azonban homokzsákokat csataláncban pakoló tömegre, gumicsizmában zsákoló polgármesterre vagy lisztet osztogató segélyszervezetekre asszociált, az messze jár a valóságtól.

Legalább nem tévéznek

A város ikonikus hídjától, a Károly hídtól pár tíz méterre eső óvárosi utcákban még semmi nem utalt arra, hogy az évszázad árvize jönne. A hétfő éjszaka a megszokott medrében zajlott: turisták spiccesen sétálgattak, az ötvenes amerikaiak sztriptízbárokat kerestek, a sztriptízbárok kidobói pedig ötvenes amerikaiakat. Az áradás miatt lezárt híd környékén is legfeljebb néhány rendőrt és tűzoltót lehetett látni, akik kényelmes tempóban kalapácsozták a mobilgátak deszkáit, a többséget a bámészkodó csehek és turisták tették ki, akik a hídfő mellől nézték a hatalmas sebességgel sodródó Moldvát.

olvasói felvétel
olvasói felvétel


"Legalább az emberek nem a tévét nézik, hanem lejönnek egyet sétálni. Ilyen későn nem látnál senkit a rakparton sétálni, most pedig egész sokan vannak. Mindenki boldog, beszélgetnek egymással, és nem arra vannak rástresszelve, hogy holnap reggel indulniuk kell dolgozni" - mesélte halálos nyugalommal egy fiatalabb cseh nő. Szerinte teljesen normális, hogy ilyen magasan van a vízszint, 3-4 évente elő szokott fordulni, a keddi tetőzés sem fog gondot okozni.

"Minden hatóság tudja a dolgát, és figyel, nem lesz itt semmi probléma" - mondta, és nyugalmát alátámasztani látszott, hogy a rakpartot még valóban méterek választották el a vízszinttől. Bár a hajók által használt alsó rakpartot és a szigeteket részben ellepte a víz, fontos különbség, hogy hiába folyik a Moldva 3000 köbméter/másodperccel, azaz a normálisnál tízszer gyorsabban, jóval elmarad a 2002-es 5000 köbméter/másodperces sebességtől.

Óránként nézik a pincéket

A 30-as éveiben járó Lucas jóval kevésbé nyugodt éjszakára készült, ugyanis a part közelében fekszik a szusizója, amely mellesleg az első volt Prágában. Ennek azért is van jelentősége, mert Lucas üzlete már átélte a 2002-es árvizet, amely után jelentős óvintézkedéseket tett. A pincében nagy teljesítményű szivattyúkat helyezett el, amelyek automatikusan bekapcsolnak, ha víz kerülne a pincébe, és egy külön erre az esetre kialakított tárolóba szivattyúznák a vizet.

olvasói felvétel
olvasói felvétel

"A probléma ugyanis a talajvízzel van. Most pedig nagy probléma van. A pincék a part mellett már elkezdtek beázni, és valamennyi üzlethelyiségnek ezekben van a raktárjuk. És ha a pincék beáznak, akkor a közműveket is le kell kapcsolni" - magyarázta Lucas. A helyzetet két fiatal srác egy életszerűbb példával is illusztrálta. Ők egy kocsmázás után mentek le megnézni, hogy áll az áradás, és azt mondták, a kocsmájuk tulajdonosa óránként ment le a pincébe, hogy megnézze, mennyit nőtt a vízszint a legutóbbi vizit óta. Ilyenkor az aktuális árszintnövekedésnek megfelelően mindig őket kérte meg, hogy a veszélyben lévő tárgyakat vigyék fel a földszintre, legyen az egy mikró vagy egy hordó sör.

Mindenki kedvesebb

Ezt a fajta segítségnyújtást többen is kiemelték, Prágában érezhetően szolidárisabbá váltak az emberek a veszély hatására. "Nagyon érdekes, hogy az emberek kedvesebbek lettek, a szomszédok beszélnek egymással a problémáról. Bár az is igaz, hogy a legtöbben így sem segítenek, inkább csak néznek. Sokaknak ez inkább attrakció" - mondta egy kocsmából hazasétáló középkorú férfi, aki mintha az árvíztől delíriumos állapotba kerülő Pavelre és groupie-jaira gondolt volna.

A férfi álláspontja persze több szempontból is érthető. Az egyik kisebb patak miatt az ő háza is víz alá került, másrészt vízenergiával foglalkozó tudósként a víz szépsége mellett a víz erejét is jól ismerheti. "Szerintem ez már nem lesz nagyon rosszabb a mostani helyzetnél, bár ehhez azért nem értek annyira. Nagyon érdekesnek tartom viszont a Károly hidat. Bár lezárták, a víz nem fogja elönteni. Nagyon büszke vagyok az egykori mestereinkre, hogy több mint 600 évvel ezelőtt olyan hidat csináltak, amelynek egy ilyen árvíz sem okoz gondot" - mondta mosolyogva, miközben a távolban a lezárt hidat figyelte.