Vágólapra másolva!
Elárverezik a francia elnöki hivatal 12 ezer palackos borospincéje tartalmának tizedét. A bevétel egy részéből a költségvetési egyenleget javítják, a maradékból pedig fiatalabb, olcsóbb borokat vesznek. A borászok tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Kétnapos árverés kezdődött csütörtökön Párizsban az Élysée-palota boraiból, a 12 ezer palackos készlet 10 százalékának értékesítésével a francia elnöki hivatal pótlólagos bevételre kíván szert tenni.

A szokatlan árverést, amelyen ritkaságok is kalapács alá kerülnek, többen bírálják mint a francia nemzeti vagyon külföldre történő elkótyavetyélését. "Az értékes évjáratok külföldre kerülnek, mint a többi borritkaság"- vélte Ambroise de Montigny szakértő. Ázsiai, egyesült államokbeli és orosz vásárlókat vártak az aukcióra.

Az árverésre bocsátott palackokat kedden és szerdán kiállították egy elővárosi borpincében, ahol a világ minden részéből érkezett újságírók, a nagy párizsi éttermek borpohárnokai és a külföldi ügyfelek ügynökei egymásnak adták a kilincset. A Vincent Auriol elnöksége idején, 1947-ben létrehozott borospince 1200 üvege kerül "kalapács alá".

Francois Hollande francia elnöknek írt levelében Michel-Jack Chasseuil, egy nyugat-franciaországi nagyhírű borpince tulajdonosa elkeseredettségét fejezte ki, amiért Franciaország valódi nemzeti kincsének egy része "a világ milliárdosainak kezére jut".

A Drouot aukciósház közleménye szerint az árverés bevételéből fiatalabb, olcsóbb borokat vásárolnak, a többit pedig visszafizetik a költségvetésbe.

Ghislaine Kapandji, a Kapandji-Morhange cég becsüse szerint az 1200 palack az egész francia bortermelést képviseli. Legtöbb közöttük a bordói és a burgundi, de van elzászi, loire-i, Rhone-völgyi és délnyugat-franciaországi bor is.

A becsült ár 20 és 2500 euró (7234, illetve 723 450 forint) között mozog. A legdrágább egy 1990-es Petrus, amelynek a becsült ára 2200-2500 euró (636-723 ezer forint). Az árverésre kerülő legöregebb bor 1936-ban készült: a Chateau Latour nedűjét 1997-ben újrapalackozták.