Megérkeztek az orosz rakéták Szíriába

Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad elnök bejelentette, hogy megérkeztek Szíriába az első orosz rakétaszállítmányok. Az elnök ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy a fegyverembargó nem volt nagy hatással a polgárháború sújtotta országra. Az oroszok szerint a fegyvereladással segítenek a térség stabilizációjában. Moszkva egyébként azóta üzletel nyíltabban a szíriai kormányerőkkel, amióta az Európai Unió hajlandónak mutatkozik az el-Aszad katonái ellen harcoló felkelők felfegyverzésére.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első orosz rakétaszállítmányok Szíriába, idézi Bassár el-Aszad elnök szavait a libanoni al-Akhbar című újság. Az oroszok szovjet fejlesztésű Sz-300-asokat küldenek, ezt a fejlesztést pedig a Guardian szerint a mai napig "az egyik leghalálosabb, ha nem a leghalálosabb" rakétavédelmi rendszernek tartják a szakértők. Az Sz-300-as rakétavédelmi rendszert egyébként ballisztikus rakéták és alacsonyan repülő célpontok elfogására fejlesztették ki, de a rendszer támadó célokra is könnyen felhasználható.

Jelenleg több nemzetközi szervezet is fegyverembargóval sújtja Szíriát, tehát nem adnak el fegyvereket sem a kormányerőknek, sem a felkelőknek. Ez azonban el-Aszad elnök malmára hajtja a vizet, mert a felkelők nem tudják felszerelni a csapataikat. Az Európai Unió országai számára az embargó június 1-jei lejárásával megnyílik a lehetőség arra, hogy fegyvereket küldjenek a lázadóknak, ezt azonban el-Aszad szövetségeseiként az oroszok nem nézik tétlenül. Az Egyesült Államok, Franciaország és Izrael már korábban felszólította a moszkvai vezetést, hogy ne adjon el fegyvereket a szíriai kormánynak.

Az izraeli kormányt különösen rosszul érintheti a dolog, mert az Sz-300-asokkal Szíriából elérhetővé válnának olyan, a zsidó állam belsejében lévő célpontok is, mint például a tel-avivi repülőtér - írja a Reuters.

Eddig több mint 80 ezren haltak meg Szíriában az Aszad család negyvenévi uralma ellen kitört felkelésben. Az elnököt a harcokban a Hezbollah is segíti.