Vágólapra másolva!
Az EU embargójának feloldásával és Oroszország újabb fegyverszállítmányával eszkalálódhat a szíriai konfliktus, ha nem áll be változás a júniusi tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Oroszország kedden jelentette be, hogy az egyik legfejlettebb, S-300-as föld-levegő rakétákkal látja el a szíriai kormányzatot. Ezt néhány órával azt követően jelentették be, hogy az Európai Unió engedélyezte a szíriai lázadóknak való fegyvereladást.

Az orosz döntés után Izrael bejelentette, hogy ha telepítik az új orosz fegyvereket, bombázni fogja azokat, mert hatótávolságuk miatt Izrael légterére is veszélyt jelentenek. Oroszország azzal magyarázta a kormányerők támogatását, hogy stabilizálja a helyzetüket, a lépést viszont Izrael mellett az USA is elítélte.

Június közepén Genfben béketárgyalások indulnak a felek között, amely kulcsfontosságú lehet a szíriai konfliktus jövőjével kapcsolatban. Az EU tagállamai ugyanis hiába oldották fel az embargót, a tárgyalásokig biztosan nem fognak fegyvereket küldeni a lázadóknak.

Ha viszont nem lesz előrelépés, komoly fegyverarzenálhoz juthatnak a felkelők. Az EU kifejezetten a lázadók mérsékeltebb csoportjait fegyverezné föl, ugyanis a felkelőket főleg a dzsihádisták támogatják.