Kína ellensúlyozására szövetkezik India és Japán

Vágólapra másolva!
Abe Sindzó japán és Manmohan Szingh indiai miniszterelnökök az országaik közötti atomipari és tengeri védelmi együttműködés mélyítéséban állapodtak meg szerdán Tokióban. Megfigyelők szerint India és Japán közeledése azzal magyarázható, hogy együtt szeretnének ellensúlyt képezni Kínával szemben.
Vágólapra másolva!

A két ország közti atomipari tárgyalások újraindításáról, valamint tengeri védelmi együttműködésük erősítéséről állapodott meg Japán és India kormányfője szerdai tokiói csúcstalálkozóján. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón "természetes, nélkülözhetetlen partnerségként" jellemezte a két ország kapcsolatát, és "az ázsiai-csendes-óceáni és indiai-óceáni térség békéjének és fejlődésének érdekében való" együttműködést hangsúlyozta, míg Abe Sindzó japán kormányfő a két fél "globális stratégiai együttműködését" méltatta - jelentette az NHK japán televízió.

Abe és Szingh megállapodtak, hogy a két ország haditengerészete rendszeres közös gyakorlatokat fog végrehajtani a jövőben. Megfigyelők szerint a védelmi együttműködés elsősorban a mindkét országgal területi vitában álló, egyre élénkebb - és Tokióban és Újdelhiben félelmekkel figyelt - tengeri katonai jelenléttel rendelkező Kína ellensúlyozására irányul. Egy, a Kyodo hírügynökségnek nyilatkozó japán kormánytisztviselő szerint India Japán "nélkülözhetetlen partnere lehet egy Kínával szembeni koalíció létrehozásában".

Abe emellett egy atomipari együttműködési szerződés mielőbbi megkötését ígérte. A két ország között 2010-ben megindult, de a 2011. márciusi fukusimai atomerőmű-balesetet követően felfüggesztett tárgyalások célja, hogy a japán cégek részt vehessenek a hatalmas - és növekvő - áramigényű India nukleáris energiával való ellátásában. Míg indiai részről a fukusimai katasztrófát követően felmerült biztonsági kérdések hátráltatják a megállapodást, addig Tokió az exportálandó technológiák katonai célú felhasználásával kapcsolatban vár biztosítékot az atomfegyverekkel rendelkező Újdelhitől.

Indiában háztartások százmillióiban nincs áram, az energiaellátás pedig gyakran akadozik a gyárakban és irodákban is. A jelenleg 20, jórészt alacsony kapacitású atomreaktorral rendelkező ország 2032-ig 30 új blokkot tervez építeni.