Bulgáriának új kormánya van

Vágólapra másolva!
Megoldódni látszik a patthelyzet Szófiában, a bolgár törvényhozás ugyanis bizalmat szavazott Plamen Oresarszki párton kívüli pénzügyi szakembernek, akit az ellenzékben ülő Bolgár Szocialista Párt jelölt miniszterelnöknek. Oresarszkinak nagyon nehéz dolga lesz, a bolgár parlamentben ugyanis nem az őt támogató párt, hanem a korábbi miniszterelnök, Bojko Boriszov GERB-je birtokolja a legtöbb mandátumot.
Vágólapra másolva!

A konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt által támogatott Boriszov-kormány 2013 márciusában kényszerült lemondani a bulgáriai utcai zavargások miatt. A párt ugyanakkor továbbra is az ország legnépszerűbb politikai csoportosulása maradt, így a május 12-i előrehozott parlamenti választásokat is megnyerték, a törvényhozásban azonban már nem tudtak többséget szerezni. A GERB-bel szemben egy rendkívül sokszínű ellenzék áll, a második legnagyobb erő a szocialistáké, de a bulgáriai török kisebbség pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért, valamint a nacionalista Ataka is jelentős politikai csoport maradt. Mindhárom ellenzéki párt elzárkózott a GERB-bel való együttműködéstől.

Így fordulhatott elő, hogy a 240 tagú parlament jelen lévő 217 képviselője közül 120-an támogatták a kormányfőjelöltet, míg a GERB 97 képviselője ellene szavazott. A parlament megszavazta Oresarszki kormányának összetételét is. A szocialisták és a török kisebbség pártjának összesen 119 képviselője hagyta jóvá a 16 tagú kormány összetételét, míg 98-an ellene szavaztak.

Oresarszki kormányának ugyanakkor az őket támogató ellenzék rendkívüli heterogenitása miatt valószínűleg igen nehéz dolga lesz. Bár Bulgária egészen kedvező költségvetési mutatókkal rendelkezik, az életszínvonal továbbra is igen alacsony, a létminimum alatt élők aránya magas, a társadalom pedig lassan politikai apátiába süllyed.