Schmitt Pál szelleme kísért az orosz politikában

Vágólapra másolva!
Diplomabotrány robbant ki Oroszországban. Kiderült, hogy diplomákat és a tudományos címeket korrupt módon osztogatták. Az egyik oktatási miniszterhelyettesről kiderült, hogy plagizálta a diplomamunkáját.
Vágólapra másolva!

Lemondott kedden Igor Fegyukin orosz oktatási és tudományügyi miniszterhelyettes, akit azzal vádolnak, hogy egyetemi diplomája hamis.

Előzőleg az orosz főügyészség közölte, hogy súlyos visszaéléseket tárt fel a tárcánál a tudományos címek és fokozatok odaítélése területén. A vádhatóság közlése szerint a minisztériumban indokolatlanul húzták az időt a tudományos címek jóváhagyása ügyében, s a tisztviselők ezzel megteremtették a korrupció lehetőségét. Az előírt három hónap helyett rendszeresen több mint fél évig húzták a tudományos fokozatok jóváhagyásához szükséges dokumentumok elbírálását.

A főügyészség azt is megállapította, hogy tavaly több mint 1300 tudományos doktori fokozatot ítélt meg jogellenesen az illetékes állami bizottság. Számos jelölt plagizált, azaz mások munkáiból ollózta össze a minősítő testület által jóváhagyott értekezését, az oktatási és tudományügyi tárcánál azonban ennek ügyészségi megállapítása után sem vonták vissza a törvényellenes határozatokat.

Az ügyészségi vizsgálat következtében az orosz oktatási és tudományügyi tárcától hat tisztviselőt menesztettek, két munkatársat pedig alacsonyabb beosztása helyeztek. Két hete a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik képviselője Alekszadr Klimov és Natalja Tretyjak oktatási miniszterhelyetteseket is plágiummal vádolta meg, és közölte, azt feltételezik, hogy Igor Fegyukin miniszterhelyettesnek is hamis az egyetemi diplomája.

Fegyukin kedden bejelentette távozását posztjáról, s azt nyilatkozta, reméli, hogy lemondása segít tisztázni a minisztériumban hozott döntések miatt kialakult, napról napra feszültebbé váló helyzetet.
Az Izvesztyija című, kormányhoz közeli lap tudomása szerint azonban a miniszterhelyettes nem önként, hanem Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítására mondott le.

Az orosz oktatási tárcát és vezetőit hónapok óta támadások érik. A parlamenti ellenzéki pártok Dmitrij Livanov miniszter menesztését követelik március vége óta, amikor a tárcavezető az Eho Moszkvi rádiónak adott interjúban kilátástalannak és életképtelennek nevezte a tudományos élet jelenlegi irányítását. Zsoresz Alfjorov Nobel-díjas tudós, az Orosz Tudományos Akadémia (RAN) egyik alelnöke válaszul nyíltan és élesen bírálta minisztert az akadémia átalakításának terve miatt.

A minisztérium megkezdte a felsőoktatási rendszer gyökeres átalakítását is, amely több nem kellően hatékonynak nyilvánított egyetem és főiskola bezárásával, vagy összevonásával járt, és sérti a felsőoktatási lobbicsoportok érdekeit. Az orosz oktatási tárca emellett csökkentette az államilag támogatott egyetemi-főiskolai férőhelyek számát.