Szíriában vegyi fegyverrel is harcolnak

Vágólapra másolva!
A francia Le Monde két tudósítója szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert is bevetett a felkelők elleni harcban.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják Damaszkusz külvárosát - állítja a Le Monde című francia napilap két tudósítója, aki áprilisban és májusban a polgárháború dúlta országban járt. Beszámolójuk a lap hétfői számában jelent meg.

A különtudósítók több egymást követő napon tanúi voltak annak, hogy a bevetett vegyi robbanószereknek milyen hatásuk volt a felkelőkre Dzsobarban, abban a peremkerületben, amelyen keresztül januárban behatoltak Damaszkuszba - írta Jean-Philippe Rémy riporter.

Április 13-án Laurent Van der Stockt fotóriporter is látta, amint több felkelő köhög, majd - sietség nélkül - gázmaszkot vesz fel. "Leguggoltak, fuldokoltak, hánytak" - írta.

A Le Monde szerint a francia riporter a támadás után négy napig rosszul látott, és légzési nehézségei voltak. A lap arról ír, hogy tudósítói az elmúlt hónapokban Szíriában többször is találkoztak a pusztító fegyverrel, amely egyértelműen nem könnygáz, hanem valami lényegesen mérgezőbb.