Tíz serpa keresi, hol érte baleset Erősséket

A nepáli hatóságok megbízásából egy tíz serpából álló csoport indult a hétfőn eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter feltételezett balesetének felderítésére, de csak akkor küldenek a hegymászók keresére helikoptereket, ha megtalálják a baleset pontos helyét.

Nepáli idegenforgalmi illetékesek csütörtökön bejelentették, hogy egy tíz serpából álló csapat megpróbálja azonosítani azt a helyet, ahol a Kancsendzönga megmászása után eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter.

Az AFP francia hírügynökségnek Dipendra Paudel, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik illetékese ugyanakkor azt mondta: csak akkor küldenek a hegymászók keresére helikoptereket, ha megtalálják a baleset pontos helyét. A tisztviselő megerősítette, hogy "nagyon kevés az esély arra, hogy még életben vannak".

A nepáli idegenforgalmi hatóságok csütörtökön megerősítették, hogy öt alpinista, közöttük a Csomolungmát elsőként megmászó magyar, Erőss Zsolt feltehetően életét vesztette a Kancsendzöngán. Az eltűnt öt alpinista a 45 éves Erőss Zsolt, a 27 éves Kiss Péter, a 47 éves dél-koreai Pak Nam Szu, és két nepáli vezetőjük, a 24 éves Bibas Gurung és a 23 éves Pho Dorcsi Serpa - közölték.

A hegymászóknak hétfő délután veszett nyoma, amikor megpróbálták elérni a 8568 méter magas csúcsot.

"Nem tudjuk, mi okozta az eltűnésüket, lavina keletkezett, vagy lezuhantak" - mondta Dipendra Paudel, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik illetékese, hozzátéve, hogy utoljára 7800 méter magasan látták őket.

A Csomolungmától keletre fekvő Kancsendzönga a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa. Az Elizabeth Hawley hegymászó szakértő által vezetett Himalájai Adatbázis adatai szerint ezen a csúcson a legmagasabb a halálos balesetek aránya.

A mostani szezonban nyolcan haltak meg a Csomolungmán és több hegymászót tartanak eltűntként nyilván a Himalája más hegyein.

A két magyar hegymászóról és az expedícióról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.