Drogdílereket végzett ki a bostoni robbantó

2013.05.23. 12:32

Tamerlan Carnajev és szerdán megölt barátja, Ibragim Todasev megölt három drogdílert Bostonban. Todasev állítólag a kihallgatásán beismerte, hogy együtt gyilkolt a bostoni robbantóval, később azonban rátámadt egy FBI-ügynökre, aki lelőtte.

Két évvel ezelőtt három embert gyilkolt meg a bostoni robbantás egyik feltételezett elkövetője, Tamerlan Carnajev, valamint egy barátja, akit lelőttek, mert kihallgatása közben megkéselte az FBI egyik különleges ügynökét - közölte helyi idő szerint szerdán a CNN, a CBS és az NBC televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A három drogkereskedőt a küzdősportokban jártas két csecsen kirabolta, majd elvágták a torkukat, hogy ne azonosíthassák őket. A Boston környékén található Walthamben 2011-ben elkövetett hármas gyilkosság mindeddig felderítetlen volt.

Az Orlandóban szerdán agyonlőtt Ibragim Todasev az amerikai tévék értesülései szerint nemcsak azt vallotta be, hogy részt vett a bűncselekményben, hanem azt is, hogy Carnajev a bűntársa volt. Ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A gyilkosok marihuánával beszórták áldozataik, a 25 éves Brendan Mess, a 37 éves Raphael Teken és a 31 éves Eric Weissman holttestét. Carnajev az NBC szerint jó viszonyban volt az egyik áldozattal.

Todasev megszúrt egy FBI-ügynököt

Todasevet szerda reggeli floridai kihallgatásán lőtték le, mert megtámadta és súlyosan megsebesítette a kihallgatást végző egyik ügynököt. A CNN megerősítette, hogy a megszúrt ügynök maga végzett támadójával.

Todasev és a bostoni terrortámadás között egyelőre nem állapítottak meg kapcsolatot a hatóságok, mint ahogy azt sem tudják, hogy a barátnak volt-e szerepe Carnajev radikalizálódásában. A Boston környékén élő 27 éves férfira korábban azért figyeltek fel, mert ismerte a kettős pokolgépes merénylet feltételezett elkövetőit, a Carnajev fivéreket.

A férfit május 4-én súlyos testi sértés miatt őrizetbe vették, mert egy orlandói bevásárlóközpontban összeverekedett két férfival egy parkolóhely miatt. Az egyik férfi kórházi ellátásra szorult, mert felrepedt az ajka, és több foga kitört. Todasevet, aki önvédelemre hivatkozott, 3500 dollárnyi óvadék fejében szabadon engedték.

Carnajev barátját 2010-ben Bostonban is őrizetbe vették, mert egy autós koccanás után tettlegességig fajuló veszekedésbe keveredett két nővel. A férfit a közelben lévőknek kellett megfékezniük. Todasevet ebben az ügyben nem jelentették fel.

A Cnn.com információi szerint Todasev és Carnajev is fent voltak a Sherdog.com nevű MMA-harcosok számára létrehozott portálon, akárcsak William Plotnikov, akit 2012-ben öltek meg egy tűzharcban Dagesztánban az orosz hatóságok. Plotnikov ismert dzsihádista volt, halálának idején Tamerlan Carnajev szintén Dagesztánban tartózkodott.

A kisebbik Carnajevet kórházban ápolják

A 26 éves Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt azokba a sérüléseibe, amelyeket a rendőrök okoztak neki tűzharcban a bostoni merénylet után három nappal. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet több ember életét kioltani képes fegyverek birtoklásával, használatával, emberöléssel és anyagi kár okozásával vádolták meg. Börtönkórházban ápolják, mert az elfogása előtt ő is megsebesült. Ha a bíróság bűnösnek találja, halálra is ítélhetik. A bostoni merényletben hárman meghaltak és több mint 260-an megsebesültek.