Schulz: Nem a magyarok írnák össze a zsidókat

Vágólapra másolva!
Helyreigazítást kért Martin Schulz, miután a múlt héten egy német lapban olyan nyilatkozat jelent meg tőle, miszerint Magyarországon össze akarják írni a zsidókat. Az Európai Parlament elnöke szerint ő arról beszélt, hogy a Jobbik frakcióvezető-helyettese a zsidó származásúak összeírását szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Brüsszelben újságírók előtt hangsúlyozta, hogy nem Magyarországot vádolta a zsidók összeírásának szándékával, miként az a múlt csütörtökön a Metro című brüsszeli lapban megjelent. A lap a szóban forgó cikkben több politikus véleményét közölte az EU jövőjéről. A német szociáldemokrata pártállású EP-elnök egyebek közt arról beszélt, hogy a rasszizmust és az antiszemitizmust még nem sikerült Európában felszámolni. Ennek egyik példájaként a lap olyan kijelentést idézett tőle, hogy Magyarországon össze akarják írni a zsidókat.

A Metro újságban megjelent nyilatkozat miatt pénteken a fideszes EP-képviselők közleményben adtak hangot felháborodásuknak, majd a Schulznak tulajdonított kijelentést a magyar külügyminisztérium is elfogadhatatlannak minősítette.

Ezután Schulz szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy helyreigazítást kértek az újságtól, ami aztán - a pünkösdhétfői lapmegjelenési szünet elteltével - a szerdai számban meg is jelent. Eszerint Schulz nem Magyarországot és nem a magyar kormányt bírálta, hanem azt ítélte el, hogy a Jobbik nevű parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a zsidó származásúak összeírását szorgalmazta.

Az EP elnöke szerdán a rendkívüli EU-csúcstalálkozó kezdetén megbeszélést folytatott Brüsszelben a tagországok állam-, illetve kormányfőivel, majd a hagyományoknak megfelelően sajtótájékoztatót tartott. Ezen újságírói kérdés formájában ismét felmerült a Metro-nyilatkozat ügye.

Martin Schulz megerősítette a lapban közölt helyreigazítás tartalmát, hozzátéve: abban valóban tévedett, hogy eredeti nyilatkozatában a Jobbik "elnökére" - és nem frakcióvezető-helyettesére - utalt az összeírást szorgalmazó kijelentés kapcsán. Az EP-elnök megjegyezte: jobban örült volna annak, ha a magyarországi felháborodás a jobbikos politikus kijelentése után tört volna ki.