Négy amerikait öltek meg a drónok

Vágólapra másolva!
Egy 16 éves amerikai állampolgárságú fiúval is végeztek a robotrepülők 2009 óta. Az igazságügy-miniszter négy áldozatot ismert be, közülük azonban csak egy volt célpont.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok igazságügy-minisztere, Eric Holder egy levélben elismerte, hogy 2009 óta négy amerikai állampolgár veszítette életét dróntámadás következtében - írja a BBC. A levelet az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának elnöke kapta Holdertől. Ez az első alkalom, hogy az amerikai kormány hivatalosan is elismeri, hogy a drónok amerikaiakat öltek.

Az egyik áldozat Anwar al-Awlaki volt, őt egy célzott dróntámadás ölte meg, a másik három áldozat, köztük al-Awlaki 16 éves fia azonban nem volt a célpontok között. Holder a levélben al-Awlaki megölése mellett érvelt, ő ugyanis az al-Kaida egyik vezetője volt.

Az igazságügy-miniszter egy dokumentumra hivatkozva érvelt a dróntámadások mellett. Ez egy nyilvános állásfoglalás, amely leírja milyen esetben vehetnek célba amerikaiakat drónokkal. Eszerint egy ilyen akció akkor tekinthető legálisnak, ha a célpont közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, nem lehet elfogni, a csapást pedig a háború szabályainak megfelelően végre tudják hajtani.