Megvárták a rendőröket a londoni gyilkosok

Vágólapra másolva!
Két fegyverekkel felszerelkezett férfi rátámadt egy brit katonára Londonban, és brutálisan meggyilkolta a nyílt utcán. Ezek után megvárták a rendőröket, és rájuk támadtak, ezért lelőtték őket. Az egyik támadóról amatőr videó készült, amelyen Allahot éltetve magyarázza a gyilkosságot egy véres késsel a kezében. A támadókat kórházban kezelik, a brit kormány terrortámadásként kezeli a gyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Egy embert megöltek egy machetés támadás során a dél-londoni Woolwichben, a két támadót pedig lelőtték a rendőrök - írja a BBC. A támadást követően a brit belügyminiszter összehívott egy speciális kormánybizottságot (Cobra néven), amelybe a rendőrség és a titkosszolgálat képviselői is hivatalosak. Ezen határoztak arról, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket Woolwichben. A támadást terrortámadásnak tekintik. A két támadót kórházva vitték, egyikük állapota súlyos.

"Megerősítették, hogy a férfit brutálisan meggyilkolták" - mondta Theresa May belügyminiszter. A támadás hírére David Cameron brit miniszterelnök megváltoztatta franciaországi látogatásának programját, és még ma visszatér a szigetországba, hogy részt vegyen a Cobra csütörtök reggeli ülésén.

Az áldozat kiléte egyelőre nem ismert, a szemtanúk szerint a brit katonaság segélyszervezetének egyenpólóját viselte. Woolwich parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy a rendőrök rengeteg fegyvert találtak a helyszínen, köztük pisztolyt, késeket és machetét is, az áldozat pedig egy a közeli barakkban szolgálatot teljesítő katona volt. Egy szemtanú szerint a két férfi egy fejszével esett neki az utcán sétáló fiatal kadétnak.

"Ez a két fickó őrült volt. Állatok voltak" - mondta egy másik szemtanú a BBC szerint. Az áldozat szerinte egy húsz év körüli férfi, akit a két támadó levonszolt a járdáról, és a testét kiterítették az útra. Ezután integettek a késeikkel, és arra kérték a járókelőket, hogy csináljanak róluk képeket.

Muszlimok lehettek a támadók

"A rendőröket egy támadáshoz riasztották, amelynek során egy emberre rátámadt két másik" - mondta Simon Letchford rendőrfőnök. Hozzátette, hogy a támadók fegyvereket használtak, és ez ahhoz vezetett, hogy a rendőrök lelőtték őket.

Előkerült egy videó is, az ITV szerint ezen az egyik támadó látható, amint azt mondja: "Esküszünk a mindenható Allahra, hogy sohasem hagyjuk abba a harcot ellenetek." A videó rögtön a gyilkosság után készülhetett, a támadó a keze ugyanis véres, kések vannak nála, a közelben pedig egy test fekszik az út közepén. A férfi a videón bocsánatot kér azért, hogy nőknek is látni kell a "mai dolgot", de az ő országukban is hasonlókat látnak a nők. Beszél arról is, hogy az "embereitek sohasem lesznek biztonságban", a kormány pedig nem törődik az emberekkel, ezért el kell távolítani. A brit katona szerinte egy "szem a szemért", amiért muszlimoknak kell meghalniuk nap mint nap.

A videót ide kattintva nézheti meg. A felvételt egy helyi férfi készítette, aki az ITV-nek azt mondta, nem érezte magát veszélyben. A felvételen szereplő támadó ment oda hozzá, amikor meglátta, hogy filmezik, és azt mondta, csak beszélni akar. A kamerás az ITV-nek elmondta, csodálkozott, hogy a támadók nem menekültek el, holott harminc perc is eltelt a gyilkosság és a rendőrség kiérkezése között, de ők megvárták a rendőröket.

* * *
Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!