Így szállította a CIA a foglyokat

Vágólapra másolva!
Egy három évig tartó projekt felfedte, miként szállította el a CIA azokat a személyeket, akiket terrorizmus miatt gyanúsnak talált a 2001. szeptember 11-ei támadás után.
Vágólapra másolva!

A Guardianben közzétett interaktív térképen két brit egyetem és egy jogi tanácsadással foglalkozó jótékonysági intézmény közzétette azokat a módszereket, amelyekkel az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) éveken keresztül végrehajtotta az általa gyanúsnak tartott személyek külföldi letartóztatását és elszállítását. Az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb műveleteit a CIA ily módon szerette volna titokban tartani, hogy elkerülje a közvélemény felháborodását.

A Guardian beszámolójából kiderül, hogy a CIA gyakran alkalmazott megtévesztésül olyan álrepüléseket, amelyeket az irányítótornyoknak jelentettek, de soha nem tettek meg. Ehelyett más útvonalra tértek, ahol leraktak vagy felvettek egy letartóztatott embert.

A Rendition Project oldalon a programmal kapcsolatos minden nyilvános adat össze van rakva, és a jövőben is frissíteni akarják. Összesen 11 ezer repülésről szolgáltat információt, amelyek a CIA kiadatási programjához kapcsolódtak 2002 óta. A készítők szándéka szerint az interaktív eszköz aranybánya lesz az újságíróknak.