Éhségsztrájkba kezd a Pussy Riot tagja

Vágólapra másolva!
Megkezdődött egy oroszországi bíróságon szerdán a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának a feltételes szabadlábra helyezési kérelmére vonatkozó bírósági meghallgatás. Marija Aljohina szerdán twitteres üzenetében arról tájékoztatott, hogy éhségsztrájkot kezdett, mert nem engedélyezték számára, hogy személyesen részt vegyen az eljáráson.
Vágólapra másolva!

Aljohina ügyét a Perm melletti Bereznyiki város bírósága tárgyalja, de az elítéltnek nem engedélyezték, hogy személyesen részt vegyen a meghallgatáson, ezért videokonferencia segítségével zajlik az eljárás. Aljohina elfogultsági kifogást emelt a döntést hozó bíró ellen, de ezt is elutasították.

Az orosz punkegyüttes tagjait amiatt ítélték el, mert tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartottak úgynevezett "punk-imát". Színes maszkot viselve, gitárokon játszva könyörögtek a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, aki tavaly májusban harmadszor került az államfői posztra.

A punkegyüttes három tagját - Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset - tavaly márciusban őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Augusztusban mindhármukat két-két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. Jevgenyija Szamucevics büntetését a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta, de Aljohina és Tolokonnyikova ítéletét helybenhagyta: egy permi és egy mordvinföldi börtönbe szállították őket.

Nagyezsda Tolokonnyikova is kérvényezte feltételes szabadlábra helyezését, de április végén egy mordvinföldi bíróság ezt elutasította. Aljohina korábban azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy halasszák el a büntetés végrehajtását, amíg fia nem tölti be a 14-ik életévét, de az elsőfokú bíróság ezt elutasította azzal az indokkal, hogy a gyerek életkorát már figyelembe vették az ítélethozatalkor.

A Pussy Riot elleni bírósági eljárás megosztotta az orosz társadalmat, és heves bírálatokat váltott ki Nyugaton. Számos neves külföldi könnyűzenei előadó kiállt az együttes tagjai mellett.