Dél-Korea izraeli rakétákat telepített

A több tucatnyi Spike rakéta meg tudja semmisíteni Észak-Korea föld alatti eszközeit, valamint képes követni és eltalálni a mozgó célpontokat is.

Dél-Korea nagy pontosságú, izraeli gyártmányú, célra vezérelhető rakétákat telepített az észak-koreai tüzérség elleni védelem céljára az Északkal közös határhoz közeli szigeteire - közölte vasárnap a dél-koreai egyesített vezérkar egy meg nem nevezett tisztségviselője.

A Pengnjong és a Jonpjong szigetekre telepített több tucatnyi Spike rakéta meg tudja semmisíteni Észak-Korea föld alatti eszközeit, valamint képesek követni és eltalálni a mozgó célpontokat is - tette hozzá az illető.

Katonai szakértők szerint a műholdon keresztül vezérelt Spike rakéták 70 kilogramm súlyúak, és hatótávolságuk 20 kilométer. Jonpjong 11 kilométerre van az észak-koreai partoktól. Szintén katonai szakértők elmondták, hogy ezekre a partszakaszokra az észak-koreaiak 76 milliméteres ágyúkat telepítettek, amelyeknek 12 kilométer a hatótávolsága. Az északiak ezenkívül olyan föld-föld rakétavetőket is telepítettek a határ mellé, amelyeknek 20 kilométer a hatótávolsága.

A déliek eredetileg már tavaly telepítették volna a Spike-okat, de tesztelésük miatt ez késett.

Észak szombaton kilőtt három, célra vezérelhető, rövid hatótávolságú rakétát, és ezek a Japán-tengerbe csapódtak. Elemzők valószínűnek tartják, hogy ez válasz volt az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. Szöul a három rakétaindítás miatt bejelentette, hogy a dél-koreai haderő megszigorította Észak-Korea figyelését, és a legmagasabb fokú készültséget tartja fenn, hogy reagálni tudjon bármilyen kockázatos fejleményre.