Nem lehet magyarul szavazni Beregszászon

Vágólapra másolva!
Nem lehet majd magyar nyelvű szavazólapon szavazni a június 2-ai előrehozott polgármester-választáson. A három esélyes közül kettő magyar származású.
Vágólapra másolva!

Nem engedélyezi magyar nyelvű szavazólapok nyomtatását az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a június 2-ai beregszászi előrehozott polgármester-választásra - írta csütörtökön a Kárpátalja.ma beregszászi hírportál.

Az orgánum cikke szerint Beregszászon ismét kampánytéma lett az ukrán nyelvtörvény, miután a helyileg illetékes területi választási bizottság nem tudta eldönteni, hogy a szavazólapok csak ukránul vagy - tekintettel arra, hogy a városban a magyar regionális nyelvnek minősül - két nyelven, azaz magyarul is ki legyenek nyomtatva. Jogszabály-magyarázatért a testület a CVK-hoz fordult, amely hivatalos válaszában megerősítette, hogy az ukrán alkotmány és választójogi törvény értelmében a választási szavazólapokat államnyelven kell nyomtatni - áll az írásban.

Korábban Babják Zoltán, Beregszász első polgármester-helyettese, egyben a két beregszászi párt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Régiók Pártja (PR) közös polgármesterjelöltje levélben kérte a helyi választási bizottságtól, hogy a polgármester-választásra szóló meghívókat és a szavazólapokat magyar nyelven is nyomtassák ki. A cikk szerint azonban ez mindössze kampányfogás volt a polgármesterjelölt részéről, mivel a nyelvtörvényt még nem hangolták össze a többi hatályos jogszabállyal, ezért a választási bizottságoknak az érvényben lévő választójogi törvény szerint kell eljárniuk.

Érdekes fejleménynek nevezi a híroldal, hogy a közel 20 ezer szavazásra jogosult beregszászi lakos összesen 19 polgármesterjelöltre adhatja majd le a voksát. A cikk szerint ugyanakkor a megmérettetésen számottevő eséllyel mindössze hárman indulnak: az UMDSZ és a PR említett jelöltjén kívül Orosz Géza, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese, akit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) támogat, valamint a Kárpátalján befolyásos Egységes Közép (JC) párt által indított Olga Bizilja beregszászi polgármester-helyettes.