Hatásosak az Észak-Korea elleni szankciók

Vágólapra másolva!
Az ENSZ szakértőinek friss jelentése szerint jelentősen lassították az észak-koreai atomfegyverprogram fejlesztését az ország ellen hozott nemzetközi szankciók, így a pénzügyi büntetőintézkedések, a fegyverembargó és a kereskedelmi korlátozások.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készítette a szakértői csoport azt a bizalmas jelentést, amely a Reuters hírügynökség értesülése szerint javasolja azt is, hogy további három szervezetet és 15 személyt vegyenek fel a szankciókkal sújtottak listájára.

A büntetni javasolt intézmények között szerepel az újonnan létrehozott atomenergetikai minisztérium, az űrkutatási hivatal, valamint a munkapárt (KWP) hadiiparral foglalkozó bizottsága, a feketelistára teendő személyek között pedig az említett új tárca majdani vezetője, a KWP-bizottság több tagja, továbbá egy kazah és két ukrán állampolgár (állítólagos fegyverüzletek miatt).

Az 52 oldalas jelentés szerint a szankciók nem állították ugyan le az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramot, de jelentősen lassították annak tervezett menetét, és korlátozták a finanszírozását. A jelentés készítői megemlítették azt is, hogy Phenjan az utóbbi hónapokban ismét tett olyan lépéseket, amelyek növelték a feszültséget a térségben, és kihívást jelentenek a nemzetközi közösség számára. Ezek közé sorolták a februári atomkísérletet és a rakétateszteket is.

Észak-Koreát évek óta ENSZ-, amerikai és európai uniós szankciókkal sújtják illegális atomfegyverprogramja miatt.