Rongyrázó kishalakon bukott el a világ legnagyobb bankrablása

bankkártya, csalás, hacker, Rafael Rodriguez, Emir Yasser
Vágólapra másolva!
Minden korábbi rekordot megdöntöttek azok a kiberbűnözők, akik egy tavaly decemberi és egy idén februári akcióban összesen 45 millió dollárt loptak el két közel-keleti banktól. A bankokat világszerte bankjegykiadó automaták tízezrein keresztül megcsapoló akció kiötlőiről egyelőre semmit nem tudni, de a nyomozók azt remélik, hogy hét New York-i kishal révén talán közel kerülhetnek az egész világra kiterjedő, több száz fősnek sejtett alvilági hálózathoz.
Vágólapra másolva!

Február 19. délutánján nyolc, többnyire dominikai származású srác várt New Yorkban a manhattani belvárosi utcákon különböző bankok közelében. Senkinek nem tűntek fel a hátizsákos fiatalok - buszsofőrök, pizzafutárok -, még akkor sem, amikor - megkapva azt, amire vártak - megindultak egy-egy bankjegykiadó automata felé. A férfiak PIN kódokra vártak, amelyek illettek a náluk lévő hamisított bankkártyákhoz. A nyolc férfi előzőleg megkapta az instrukciókat, hogy hova álljon, hogy hol kezdje, és hogy annyi bankjegykiadó automatát keressen fel, ahányat csak tud.

Amint megkapták a PIN kódokat, odasétáltak a legközelebbi pénzkiadó géphez, és megkezdődött a világ mind ez idáig legnagyobb internetes bankrablása, amit az ügyben nyomozást folytató amerikai ügyész egyszerűen csak bűnelkövető flashmobnak nevezett.

A nyolc férfi egyike Jose Reyes volt. Az amerikai nyomozók szerint részletesen lekövethető az az út, amit a férfi automatától automatáig végigjárt a manhattani utcákon, miközben összesen 41 ezer dollárt tömött a hátizsákjába. Többi társa feltehetően szaporább volt: a nyolc férfi összesen 2,4 millió dollár (több mint félmilliárd forint) készpénzt pakolt be az alatt a 10 óra alatt, amíg tartott az akció. Vagyis percenként 127 ezer dollárt vágtak zsebre. Ez már maga is rekord: minden idők második legnagyobb New York-i bankrablásának nevezik, csakhogy voltak rajtuk kívül mások is.

Villantották a zsét Forrás: AFP/U.S. Attorneys Office

Világszerte, Japántól Malajzián át Romániáig, Thaiföldtől Észtországon át Mexikóig több mint két tucat országban ügyködtek szorgalmasan hasonló csapatok. Ezek összesen 40 millió dollárt (több mint kilencmilliárd forint) emeltek le különböző bankjegykiadó automatákból. Az amerikai hatóságok szerint összesen 40 ezer pénzfelvétel történt, de nem ez volt a banda első akciója. Tavaly decemberben is követtek el egy hasonló rablást, akkor ötmillió dollárt kaszáltak a tolvajok. Feltehetően az volt a februári akció főpróbája.

Talpasok

Globális kiterjedése ellenére egyelőre meglehetősen kevés letartóztatottja van az ügynek. New Yorkban hét férfit vettek őrizetbe, Németországban pedig egy holland férfit és nőt. A német hatóságok szerint a Düsseldorfban őrizetbe vett páros kimondottan azért utazott Németországba, hogy részt vegyen a bankrablásban. Rajtakapták őket, amint 170 ezer eurónyi összeget vettek fel bankautomatákból.

Ők azonban feltehetően csak a kiskatonái, a pénzfelvevői voltak az akciónak. A nyomozók több százra teszik az ilyen talpasok számát, akik a hamisított kártyákkal felvették a pénzt. Ráadásul a gyakran csak öszvérekként vagy teherhordóként emlegetett pénzfelvevők sok esetben feltehetően nem is tudták, miben vesznek részt: elhitték, hogy valami furcsa cég megbízásából legális munkát végeznek.

A bankrablók módszere rendkívül kifinomult volt. A nyomozók szerint a rabláshoz nagy technikai felkészültségre, aprólékos szervezésre és nagy türelemre volt szükség. Az eddigi információk szerint a csapat hacker tagjai két kreditkártya-feldolgozó cég számítógépes rendszerébe törtek be. Decemberben az indiai Punéban székelő ElectraCard Services, februárban pedig a kaliforniai bejegyzésű, de az indiai Bangalore-ban működő EnStage volt a célpontjuk. Előbbitől az egyesült arab emírségekbeli Rakbank, utóbbitól az ománi Bank of Muscat több számlájának adatait szerezték meg a hackerek - feltehetően egy szentpétervári kiberbűnözői hálózat tagjai.

Nincs határ

A bankkártyák, illetve a hozzájuk tartozó számlák adatainak ismeretében jelentősen megemelték az adott számlák fedezetét, és eltörölték a hozzájuk rendelt napi pénzfelvételi korlátozást. A bankkártya-adatokat aztán elküldték az embereiknek, akik különböző mágneskártyákra - volt köztük hotelszobai kártyakulcs is - töltötték fel ezeket. A kártyákat megkapták a pénzfelvevő csapat tagjai, akik kimentek a városokba, megkapták a PIN kódokat, és kezdődhetett a haddelhadd.

A New York-i rendőrök szerint a helyi csapat a bevétel 20 százalékát tartotta meg, a többit továbbküldték - általában a Western Union szolgáltatását használva.

Ők azonban nyilvánvalóan nem tartoztak a bankrablás értelmi szerzői közé. A New York Times szerint az egykori iskolatársakból verbuválódott csapat tagjai eredetileg buszsofőrökként, pizzafutárokként dolgoztak, és vezetőjük kivételével még csak nem is voltak büntetett előéletűek. A csóró csapat a decemberi akció után hirtelen nagy lábon kezdett élni: Rolexeket, drága kocsikat vásároltak, utazgattak, villogtak a pénzzel. Nem is viselkedhettek volna feltűnőbben, miközben már decemberben beszállt az ügyben indult nyomozásba a titkosszolgálat is.

Jól bevásároltak Forrás: AFP/U.S. Attorneys Office

"Feltehetően meg sem találták volna térképen azokat az országokat, ahol valakik kiötlötték ezt a balhét" - mondta a New York Timesnak a férfiakról egyikük védőügyvédje. Mindannyian ártatlannak vallották magukat. Bár ügyvédjük nem tagadta, hogy ők vannak az ATM-ek által rögzített képeken, megjegyezte: "ők a legeslegalján voltak".

Bár a bankrablás szervezettsége és mérete példátlan, ez a technika nem újdonság. 2008-ban és 2011-ben is volt hasonló akció, az előbbi esetben 9, az utóbbi esetben 13 millió dollárt szereztek az elkövetők. Az ezekben az ügyekben született tanúvallomások arra utalnak, hogy a pénzfelvevő talpasokat gyakran hamis honlapokon, fedőcégeken keresztül alkalmazzák. A letartóztatott teherhordók egybehangzóan vallották: nem tudták, hogy hamis kártyákkal számlák kiürítésére használták fel őket.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy a két bank honnan szerzi vissza a tőlük ellopott pénzt, kivel fogják megtéríttetni a kárt. A hasonló feltöréses esetek többségében általában a kártyaadatokat kezelő cégek hiányosságait használták ki - írta a Reuters banki szakemberekre hivatkozva, de a bankokkal kötött szerződésükben általában csak korlátozott felelősséget vállalnak. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a pénzt közel-keleti bankoktól lopták el, miközben a feltört adatfeldolgozó társaságok Indiában működnek. A Bank of Muscat vasárnap közölte, minden lehetséges módszert felhasználnak, hogy visszaszerezzék az ellopott pénzt.

A fejesek a háttérben maradtak

Az akció kiötlőiről és szervezőiről egyelőre jóformán semmilyen információt nem adtak ki. Csak azt tudni, hogy USA-n kívüli személyek, de azt, hogy kik, és milyen nemzetiségűek lehetnek, a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árulták el.

Annyit lehet tudni még, hogy a nyolcadik New York-i férfit - a csapat ottani vezetőjét, a 23 éves Alberto Lajud-Penát - februárban egy háromfős banda agyonlőtte a Dominikai Köztársaságban. Az áldozat lakásán a helyi rendőrök több százezer dollárnyi készpénzt, egy M-16-os amerikai gépfegyvert, egy távcsöves célzót, három pisztolyt és lőszereket találtak.

Halála azonban, úgy tűnik, nem volt közvetlen összefüggésben a bankrablással, legfeljebb a zsákmánnyal. A dominikai rendőrség szerint az akciók után Dominikára hazatérő Lajud-Pena 23 ezer dollár készpénzért vett magának egy pickupot, így nem csoda, hogy a felesége rokonai megorrontották, hogy nagyon sok pénze van. Az egyik este aztán elhívták dominózni, megölték, és kirabolták.