Nyomoznak az AP hírügynökség ellen

Vágólapra másolva!
Az AP amerikai hírügynökség ellen egy olyan kiszivárogtatás ügyében folytattak nyomozást, amely amerikaiak életét sodorta veszélybe - jelentette ki Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter Washingtonban.
Vágólapra másolva!

Nyomoznak az amerikai AP hírügynökség ellen egy kiszivárogtatás miatt, közölte az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, Eric Holder. Az eljárásban az ügynökség kéthavi híváslistáját foglalták le a hatóságok. Az AP szerint ez több mint 20 vonalat, szerkesztőét, újságírókét érint, írja a BBC. A hírügynökség példa nélkülinek nevezte az eljárást.

Az AP 2012 májusában közölt egy sztorit arról, hogy a CIA Jemenben lecsapott az al-Kaida terrorszervezet egy tagjára, aki arra készült, hogy Oszama bin Laden megölésének évfordulója környékén felrobbantson egy Egyesült Államokba tartó repülőgépet. Az akkori hírek szerint az AP egy héttel korábban tudomást szerzett a Jemenben történtekről, de az amerikai hatóságok kérésére nem közölte az információt azonnal, mivel a legérzékenyebb hírszerzési műveletek akkor még tartottak. A hivatalos közlést azonban már nem volt hajlandó megvárni a hírügynökség.

Az ezután kezdett nyomozásban azt akarták megállapítani, hogy ki adhatott információt a hírügynökségnek. Holder azt mondta, hivatalosan nem ő, hanem a helyettese rendelte el az eljárást, és azért állt félre, mert 2012 júniusában őt is kikérdezték a jemeni ügyben, és el akarta kerülni a látszatát az összeférhetetlenségnek. Hozzátette: mivel amerikaiakat veszélyeztett a kiszivárogtatás, ezért agresszív módszerek kellettek a nyomozáshoz. "1976 óta vagyok ügyész, és ez a két-három lekomolyabb kiszivárogtatás között van, amit valaha láttam" - mondta.

Az AP vezetője, Gary Pruitt levélben tiltakozott, azt írta, egy ilyen széleskörű adatgyűjtésnek nem lehet semmilyen indoka. Hozzátette: ezek a listák mindenfajta hírgyűjtés kapcsán felfedhetik a bizalmas forrásokat, és olyan információkat árulhatnak el, amelyeket a kormánynak nincs joga tudni.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama nem tudott a nyomozásról, csak annyit, amit a sajtóban olvasott, írja a BBC, hozzátéve: a sajtót általában értesítik, ha a kormány ilyen típusú adatokat keres, de az AP csak a telefonbeszélgetések lefoglalása után tudta meg, mi történt.

Az MTI azt írta, Jay Carney kijelentette: Barack Obama elnök szilárd támogatója a sajtószabadságnak, és általános értelemben az meggyőződése, hogy a sajtónak képesnek kell lennie a zavartalan tényfeltáró újságírás folytatására, ám a fegyveres erők főparancsnokaként felelős az államtitkok kiszivárogtatásának megakadályozásáért.