Együtt kormányozna a Hamász és a Fatah

Vágólapra másolva!
Három hónapon belül egységkormányt alakít a jelenleg egymással rivalizáló két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász - jelentette be a két szervezet keddi kairói találkozóját követően a Fatah delegációjának vezetője.
Vágólapra másolva!

Hamász-Fatah egységkormány alakul a palesztin területeken. A felek egyiptomi közvetítéssel találkoztak, és a közlés szerint döntöttek arról is, hogy három hónapon belül meghatározzák a választások időpontját.

A Hamász-küldöttség egyik tagja az egyiptomi MENA hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, "hamarosan tanúi lehetünk a palesztin megosztottság végének és a tényleges megbékélésnek a helyszínen".

A palesztin területek 2007 óta politikailag megosztottak: a Gázai övezetet a radikális Hamász ellenőrzi, míg a Jordán folyó nyugati partján fekvő területeket (Ciszjordániát) a nyugati támogatást is élvező Palesztin Hatóság irányítja - utóbbi meghatározó ereje a Fatah.

A két szervezet két évvel ezelőtt megbékélési megállapodást kötött, ezt azonban nem tudták átültetni a gyakorlatba. Később arról döntöttek, hogy egy közösen kijelölt, független kormány készítse elő a választásokat.