Szakszervezetek alakulnak a házomlás után

Vágólapra másolva!
A bangladesi kormány lehetővé tette, hogy a ruhaipar dolgozói szakszervezetet alakítsanak a jövőben. Három hete egy nyolcszintes gyárépület dőlt össze az országban, maga alá temetve 1100 munkást.
Vágólapra másolva!

A bangladesi kormány hétfőn úgy döntött, lehetővé teszi a ruhaipar és más ágazatok dolgozóinak is, hogy szakszervezeteket alakítsanak a gyártulajdonosok előzetes hozzájárulása nélkül. A kabinet döntése újabb reagálás arra, hogy egy fővároshoz közeli gyárépület 1100 ember életét követelő összeomlása ráirányította a figyelmet a hatalmas bangladesi textilipar nyomorúságos fizetéseire és munkakörülményeire.

Előző nap a kormány azt közölte, hogy minimálbért emelne a házomlás miatt reflektorfénybe került bangladesi ruhaiparban, ahol nemzetközi összevetésben az egyik legalacsonyabb bért kapják a nyugati világ áruházláncait ellátó üzemek dolgozói. A béremelés kidolgozására ágazati egyeztető testületet hoznak létre, amely három hónapon belül teszi meg ajánlását.

A Dakka egyik elővárosában, Szavarban lévő nyolcszintes gyárépület április 24-i összeomlása - amely nem az első ilyen eset volt Bangladesben - bevonult a világ legsúlyosabb ipari katasztrófái közé, és aggodalmakat keltett a fejlett világ áruházláncait olcsó áruval ellátó bangladesi textilipar állapotaival kapcsolatban. Az évi 20 milliárd dolláros bevételt hozó iparágban borzalmasak a munkakörülmények a kormányzati korrupció, a súlyos munkanélküliség és az iparág tulajdonosainak részvétlensége miatt. A ruhaipari munkások bérét pedig legutóbb egy 2010-es tüntetés után emelték - 80 százalékkal, havi 3000 takára (38 dollár).