Emberről emberre terjed az új vírus

új koronavírus, A brit egészségvédelmi ügynökség által közreadott kép az új koronavírusról
Vágólapra másolva!
Eddig 18 halálos áldozata van annak az új koronavírusnak, amely a legújabb adatok szerint emberről emberre is terjed. Európában eddig Franciaországban és Nagy-Britanniában találtak fertőzött betegeket. A WHO szerint az új vírus az atípusos tüdőgyulladást okozó, tíz évvel ezelőtt terjedt SARS-vírushoz hasonlít, amely majdnem nyolcszáz emberrel végzett akkor Kínában.
Vágólapra másolva!

Szolgálati közlemény: Elindult Facebook-oldalunk, ahol friss, ropogós híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat majd. Érdemes követnie minket.

* * *

Az új koronavírus, amely eddig legalább 18 emberrel végzett Európában és a Közel-Keleten, emberről emberre terjed - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja a Guardian.

A WHO az után közölte ezt, hogy a párizsi egészségügyi minisztérium megerősítette a második franciaországi eset körülményeit. A francia hatóságok a hétvégén közölték, hogy egy második betegnél is diagnosztizálták Franciaországban a koronavírust. Az 50 éves beteg négy napig szobatársa volt az észak-franciaországi valenciennes-i kórházban annak a 65 éves betegnek, akinél szerdán, a hirtelen jelentkező légzési zavarokat követően állapították meg a ritka betegséget. A két személy ezt megelőzően tartózkodott közös szobában. Jelenleg mindkét beteget a lille-i egyetemi kórház intenzív osztályán ápolják.

A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, vagyis súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült visszaszorítani. Az új vírus abban különbözik a SARS-tól, hogy gyors ütemben veseelégtelenséghez vezet, viszont sokkal lassabban terjed.

A két francia esettel 34-re emelkedett a 2012 közepén felfedezett vírus által megfertőzöttek száma, eddig 18 ember halt meg. A WHO főtitkárhelyettese, Keiji Fukuda Szaúd-Arábiában fokozott éberséget kért a világ országaitól, mivel szerinte szinte biztos, hogy szoros kontaktus esetén a vírus képes emberről emberre terjedni.