Ha jön egy zsarnok, szétlőjük

amerikai fegyverlobbi, a legnagyobb fegyerszövetségnek (NRA)konvenciója houstonban
Vágólapra másolva!
Tartson fegyvert a gyerekszobában! Ha jön egy zsarnok politikus, állítsa meg, ha máshogy nem sikerül, akkor ragadjon puskát, pisztolyt, íjat! Egyébként pedig vigye koronglövészetre, vadászatra, lőtérre a gyerekeit, hogy akkor is harcolhasson a szabadságért, ha épp nincs háború! A fegyvertartás sok amerikai szemében a szabadság védelméről is szól. Még az iskolai mészárlások sem tudják megingatni őket ebben a meggyőződésükben. Miért imádják a fegyvereket az amerikaiak?
Vágólapra másolva!

Egy kicsit helyzetidegennek tűnhetett, hogy a legbefolyásosabb amerikai lobbigépezet, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) májusi konvencióján a legnagyobb tapsot egy hároméves kisfiú kapta. A houstoni Elaih Wagant a születésnapja alkalmából lepte meg a nagyapja egy életre szóló NRA-tagsággal. Az ezer dollárt érő ajándékkal együtt a kis Elaiht a színpadon maga Wayne LaPierre, a szervezet alelnöke köszöntötte, és a gesztus hatalmas sikert aratott a fegyvertartás jogáért küzdő szervezet több mint nyolcvanezer embert vonzó összejövetelén.

Az ifjúság egyébként is kitüntetett helyet kapott a houstoni találkozón, és az utánpótlásra szükség is van, hiszen hosszú távú harcra számítanak, hogy megvédjék a második alkotmánykiegészítést, amely az NRA álláspontja szerint a liberális kormányzat ostroma alatt áll. Ez a több mint kétszáz éves jogszabály, amelyet a fegyverbarát amerikaiak pajzsként tolnak maguk előtt, előírja, hogy "mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani".

Forrás: AFP/Karen Bleier
Elaih Wagant ünnepli a konvenció - további képek a fegyvershow-ról a fotóra kattintva!

Az NRA előtt pedig tornyosulnak a feladatok. Az egész országot megdöbbentő, 26 halálos áldozatot követelő newtowni iskolai mészárlás után ugyanis Barack Obama elnök újabb frontot nyitott a fegyvertartási szabályok szigorításáért folytatott harcban, és az NRA felismerte, hogy a hosszú távú győzelem érdekében már most a maga oldalára kell állítania a fiatalokat. A fegyvervitát ezért olyan felvetésekkel színesítették, mint hogy a gyerekek is lehessenek fegyvertulajdonosok, illetve nekik is szólhassanak a fegyverreklámok. Az NRA konvenciója már Ifjúsági Nappal is büszkélkedhet. A konvención felszólaló Rob Pincus pedig nagy visszhangot váltott ki azzal a tanácsával, hogy a szülők a gyerekszobában is tároljanak fegyvert, hiszen ha megtámadják az otthonukat, ösztönösen ebben a helyiségben kötnek ki, hogy mentsék a gyereküket.

A szabadság mindenekfelett

A fegyvertartás azonban sok amerikai szemében nemcsak az otthon és a család, hanem a szabadság védelméről is szól. A fegyverviselés melletti érvek közül ezt találta a legerősebbnek Justin Stasiowski is, a fegyvertulajdonosakat tömörítő egyik érdekvédő csoport, a Gun Owner's Action League munkatársa. Azt írta az [origo]-nak, hogy az alkotmány második kiegészítésében tételesen is szerepel a fegyvertartáshoz való jog: "Ez fontos része volt a korai amerikai kultúrának, mivel úgy hisszük, hogy a szabadságunk nem a kormányzat engedélyétől függ, hanem attól, hogy képesek vagyunk-e biztosítani és megőrizni magunknak".

Stasiowski szerint ahogyan Európa nem volt immunis a zsarnokságra, úgy Amerika sem az, a lőfegyverek pedig létfontosságú eszközök a kormány "kordában tartására", és nem elhanyagolható érv az sem, hogy egy szárazföldi háború esetén a fegyvertulajdonosok remekül kiegészítenék az amerikai haderőt. "Ha a több mint nyolcvanmillió amerikai fegyvertulajdonosból indulunk ki, egyetlen külföldi nemzetnek sincs esélye megszállni az amerikai szárazföldet" - válaszolta megkeresésünkre.

Forrás: AFP/Karen Bleier
Bennük reménykedik az NRA - további képek a fegyvershow-ról a fotóra kattintva!

Hasonlóan érvelt az egyik önvédelmi szervezet, a West Virginia Citizens Defense League elnöke, Keith Morgan is, aki szerint a fegyverbirtoklás az önvédelem alapvető emberi jogának a gyakorlása. "Az embert büszkeség tölti el, ha gyakorolhatja ezeket a jogokat" - mondta az [origo]-nak. Az ő olvasatában minden kormányzati erőszak azzal kezdődik, hogy a hatóságok megpróbálják elvenni az emberek fegyvereit. Az amerikai alkotmányos alapelveket lefektető politikusokat is ez a felismerés ösztönözte arra, hogy a jogrendszerbe beépítsék a saját kormányuk végső ellenőrzését, "ezért adták meg nekünk a jogot a fegyverviselésre. A céljuk az volt, hogy ha minden kötél szakad, és a kormányunk olyan zsarnoki lesz, mint például György királyé, akkor meglegyenek az eszközeink a megdöntésére, és elölről kezdhessünk mindent".

Obama az NRA célkeresztjében

Az NRA most megválasztott új vezetője, Jim Porter is nagyjából hasonló gondolatmenetet követ, és úgy véli, hogy az amerikai elnököt a bosszú hajtja, amikor támadást indít a fegyvertulajdonosok ellen. Az ilyen támadások azonban kifejezetten jót tesznek a szervezet népszerűségének, az NRA ugyanis paradox módon mindig megizmosodik, amikor az általa képviselt érdekek veszélybe kerülnek. A mostani konvención elégedettséggel könyvelhették el, hogy a szervezet tagsága elérte a rekordnak számító ötmilliót, és a rendezvényre is a vártnál sokkal többen érkeztek.

Az NRA konvenciójának a harcias hangulatát nagyban meghatározta, hogy a newtowni iskolai mészárlás után Barack Obama felismerte, az amerikaiak felháborodása elérte azt a szintet, ahonnan esély nyílik kézzelfogható fegyverellenes kormányzati intézkedések bevezetésére. Az elnök még januárban 23 rendeletet hozott saját hatáskörben a fegyvervásárlás szabályozására. Az amerikai szenátusban viszont elbukott az a kétpárti törvénymódosítási javaslat, amely kiterjesztette volna a fegyvervásárlók bűnügyi és pszichikai háttérellenőrzését. A cél az volt, hogy kiszűrjék a fegyvervásárlók közül az elmebetegeket és a bűnözőket, de az ellenzők szerint a törvényjavaslat ebben a formában megengedhetetlen módon korlátozná a fegyvertartáshoz való jogot.

Jim Porter kulturális missziója

Jim Porter ilyen előzmények után tüzelte a hallgatóságát a houstoni konvención a következő mondatokkal: "Ez a harc nem a fegyverjogokról szól, mi a szabadságért harcolunk, ezt őrizzük". Ebben a harcban Jim Porter mindenekelőtt az ügyvédként szerzett tapasztalatait fogja bevetni. Az Alabama állambeli Birminghamben számos perben védte a fegyvergyártókat, és az NRA tagsága arra számít, hogy az új elnök személyében biztos támaszuk lesz a bíróságokon.

Forrás: AFP/Justin Sullivan
Szokják a fegyvereket - további képek a fegyvershow-ról a fotóra kattintva!

Porter fegyveres karrierjének családi indíttatása is volt, gyerekkorában a nyarakat az ohiói Camp Perryben töltötte, ahol az NRA rendszeresen szervezett lövészeti versenyeket, az apja, Irvine Porter pedig 1959 és 1961 között az NRA elnöke volt, és lelkesen dolgozott a vadászok és sportlövészek képességeinek a fejlesztésén. A fiatalabb Porter azonban már sokkal szélesebb perspektívában értelmezi az NRA szerepét az amerikai társadalomban, és komolyan gondolja, hogy nemcsak a fegyvertartás jogáért, hanem az amerikaiak szabadságáért is harcol. "Minden alkalommal, amikor az ember elviszi az unokaöccsét a fegyverklubba, vagy a lányát koronglövészetre, és az unokáját egy fegyverbemutatóra, a szabadság örökségét adja tovább" - mondta Porter tavaly egy fegyveres rendezvényen.

Egyelőre tehát szó sincs arról, hogy a newtowni mészárlás után az NRA mérsékeltebb hangnemre váltana. "Jim Porterrel teljesen megőrültek" - mondta a New Yorker című magazinnak az egyik fegyverellenes szervezet, a Coalition to Stop Gun Violence vezetője, Josh Horwitz. Az NRA előtt álló feladat nagyságrendjét talán az amerikai konzervatív televíziózás egyik legismertebb alakja, a szervezet konvencióinak visszatérő szónoka, Glenn Beck érzékeltette a legtalálóbban, amikor kijelentette, hogy "az egész emberiség szabadsága a tét".

A lövés szabadsága

A fegyverkorlátozásnak tényleg nem lenne eredménye - mondta határozottan az [origo]-nak Keith Morgan. "Az őrültek így is, úgy is gyilkolni fognak, függetlenül attól, hogy milyen eszközeik vannak. Afganisztánban, Irakban, Törökországban, Pakisztánban és szerte a világban a tömeggyilkosságok egyik leggyakoribb eszköze nem a fegyver, hanem a bomba" - magyarázta a fegyverbarát szervezet elnöke, majd megemlítette, hogy például a terrorista Timothy McVeighnek 168 embert sikerült meggyilkolnia lőfegyver nélkül, amikor 1995-ben a Murrah szövetségi épületnél robbantott.

"A gyilkosság már most illegális. Tényleg elhiszi bárki is, hogy egy ember, aki súlyos bűncselekményt készül elkövetni, meggondolja magát csak azért, mert öt év börtönt kaphat annak az eszköznek a birtoklásáért, amellyel ezt a súlyos bűncselekményt készül elkövetni?" - próbált rávilágítani a fegyverbirtoklás betiltásáért harcolók érveinek a visszásságaira Keith Morgan. Szerinte nevetséges az az elképzelés, hogy ha törvénytelenné teszik a fegyvereket, akkor nehezebb lesz megszerezni őket. Az Egyesült Államokban a heroin és a metamfetamin is illegális, mégis bárki hozzájuthat, ha akar - vetette be a drogpárhuzamot Morgan.

Justin Stasiowski is arról beszélt az [origo]-nak, hogy az elnök által szorgalmazott törvényjavaslat semmivel sem járulna hozzá az erőszak csökkentéséhez. "Az elmúlt években az Egyesült Államokban tisztán politikai okokból démonizálták a fegyvertulajdonosokat. Miközben a tömeggyilkosságok és a lőfegyverekkel elkövetett emberölések száma drámaian csökkent az elmúlt három évtizedben, addig a média címlapon, fő műsoridőben foglalkozott ezekkel az esetekkel. Őszintén szólva, ezekkel jól eladhatók az újságok" - magyarázta az [origo]-nak a tömeggyilkosságok nagy sajtóvisszhangját a Gun Owner's Action League munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy fegyver nélkül is ugyanaz az ember lenne-e, mint fegyverrel, Keith Morgan igennel válaszolt, de hozzátette, hogy az önvédelmet és a zsarnokság elleni harcot ugyanúgy a kötelességnek tekinti: "Csak más eszközöket kellene találnom, hogy elérjem ezeket a célokat".

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!