A kormánypárt áll nyerésre Bulgáriában

Vágólapra másolva!
A rezsiárak miatti tüntetések miatt lemondott kormány vezető pártja áll nyerésre a vasárnapi előre hozott választások exit poll eredményei szerint. A régi-új kormány ellen már tüntetnek Szófia központjában.
Vágólapra másolva!

Valamennyi előrejelzés szerint a februárig kormányzó párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) végzett az élen a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon Bulgáriában. A szavazófülkékből kilépők megkérdezése alapján készített összesítések azt mutatják: a jobbközép GERB a szavazatok mintegy 33 százalékát kapta meg, míg legnagyobb ellenfele, a koalícióban induló Bolgár Szocialista Párt (BSZP) legfeljebb 27 százalékos támogatottságot szerzett.

Az exit pollok szerint még két párt biztosan átlépte a parlamentbe jutáshoz megszabott négyszázalékos választási küszöböt: a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) 11,5 százalékot, míg a nacionalista Ataka 8,2 százalékot ért el. Három másik párt - közöttük a Megleva Kuneva egykori EU-biztos vezette Polgárok Bulgáriája párt - a négyszázalékos határérték körüli eredményt ért el.

A NZIOM állami ügynökség jelentése szerint másfél órával a szavazókörök zárása előtt 44 százalékos volt a választási részvételi arány.

Az Alpha Research közvélemény-kutató számításai szerint a GERB 97 helyet szerzett a 240 fős törvényhozásban, míg a szocialisták 85 mandátumot. Elméleti esély lenne arra, hogy a GERB az Ataka támogatásával nagyon kis többséget birtokoljon a törvényhozásban, de az exit pollok közzététele után a nacionalista párt vezetője, Volen Sziderov leszögezte, hogy erre nem kerül sor. Közölte, hogy az Ataka semmi szín alatt nem nyújt támogatást a GERB-nek, mert nem támogathat olyan pártot, amely "állam- és bolgárellenes politikát jelentett be".

Az Ataka februárig kívülről támogatta a Bojko Boriszov vezette GERB-kormányt, és elemzők Sziderov elutasító álláspontját ellenére sem zárják ki a megállapodást köztük, amolyan alkupozíciónak tekintik vasárnap esti nyilatkozatát.

A központi választási bizottság még várhatóan vasárnap közzéteszi a választások első eredményeit, majd hétfő reggel már csaknem a teljes eredményt ismertetik.

Röviddel az előzetes eredmények nyilvánosságra kerülése után tüntetés kezdődött vasárnap este Szófia központjában, ahol a résztvevők "a régi parlament új kiadása" ellen tiltakoznak. Helyszíni jelentések szerint mintegy kétszázan tiltakoztak bolgár zászlókat, és a GERB politikáját bíráló plakátokat tartva a magasba. Kisebb összetűzés is volt a rendőrök és a tiltakozók között.

A Bojko Boriszov vezette GERB-kormány februárban mondott le a megélhetési költségek miatt kirobbant tömegtüntetések hatására. Az előre hozott választások hátteréről és az [origo]-nak nyilatkozó bolgárok érzéseiről, várakozásairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.