Elítélték az USA szuperbiztos atomlétesítményébe betörő apácát

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta kedden egy amerikai bíróság azt a 83 éves apácát, aki egy éve két társával sikeresen behatolt az Egyesült Államok egyik legjobban védett nukleáris létesítményébe. Megan Rice nővér graffitiző, vért locsoló akciójával az uránfeldolgozás és az atomfegyverek ellen tiltakozott, de csak annyit ért el, hogy kirúgják a telep biztonsági vezetőit. Akár 30 év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Átvágta egy uránfeldolgozó üzem drótkerítését, majd két órát töltött a szigorúan védett atomlétesítmény területén graffitizéssel és emberi vér szétlocsolásával az a 83 éves katolikus apáca, akit kedden bűnösnek talált egy amerikai bíróság. Megan Rice nővér és két társa akár 20 év börtönt is kaphat a Tennessee állambeli Y-12 atomlétesítmény szabotálásáért, és további 10 évet a létesítményben okozott károk miatt, állami tulajdon megrongálásáért - írja a BBC.

Az atomfegyverek ellen tiltakozó apáca és kísérői, egy 64 és egy 56 éves férfi hatalmas botrányt okoztak tavaly júliusban, amikor hétköznapi civilekként bejutottak az elvileg extrém védelem alatt álló létesítménybe. Az Y-12, ahol uránt kezelnek és tárolnak, az egyik első ilyen jellegű amerikai üzem volt, még az atombomba kifejlesztésére létrehozott Manhattan Project idején építették. A területén az őröknek parancsuk van arra, hogy a behatolókat éles lőszerrel agyonlőjék.

Miután átvágták a drótkerítéseket, az apáca és társai békésen sétálgathattak ott, ahol atomfegyverekhez használt uránt dolgoznak fel és tárolnak, anélkül hogy két órán keresztül egyetlen őrrel is találkoztak volna. Miután festékszórókkal atomfegyver-ellenes feliratokat festettek a létesítmény falaira, bűncselekmények helyszínén használt szalagokat feszítettek ki, és egy falat kalapácsokkal is megrongáltak, az első rájuk találó biztonsági őrt kedélyesen uzsonnára invitálták, és énekelni kezdtek neki.

Forrás: Az Egyesült Államok kormánya
Az Y-12 nukleáris létesítmény Tennessee államban

Rice nővér a keddi tárgyaláson elismerte, hogy behatolt az Y-12 területére. Azt mondta, csak azt bánja, hogy 70 évet várt, amíg végre elszánta magát a tettre. "Ez [a létesítmény] olyasmit készít, ami csak halált hoz" - mondta, míg egyik bűntársa azzal érvelt, hogy az atomfegyverek nem jelentenek biztonságot a világ számára. "A mi cselekedeteink nyújtanak valódi biztonságot, leleplezve [az atomfegyvereknek tulajdonított] hamis biztonságot" - jelentették ki a vádlottak a bíró előtt.

Míg az ügyész záróbeszédében azzal érvelt, hogy egy jogállamban nem erőszakolja rá másokra a nézeteit, a védőügyvéd azt mondta, hogy az akciót a vádlottak szimbolikusnak szánták, és nem akartak kárt tenni a létesítményben. Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a biztonsági hiányosságok, amelyek lehetővé tették a behatolást a bolygó egyik legveszélyesebb helyére, sok illetékest hoztak kínos helyzetbe. "Ezek a vádlottak ezért egytől egyig bűnbakok csupán" - mondta.

Az atomlétesítmény teljes biztonsági kudarca valóban súlyos következményekkel járt, az incidens óta leváltották a területet őrző céget, és magas rangú biztonsági tisztviselőket rúgtak ki vagy függesztettek fel. Mindez azonban nem hatotta meg a bíróságot, amely bűnösnek találta a vádlottakat. Rice nővér támogatói a BBC tudósítása szerint az ítélethirdetés után sírva fakadtak, és egy himnuszt kezdtek énekelni, az apáca azonban csak állt és mosolygott.