Szijjártó nagykövetségért kuncsorgott Dubajban

dubaj, JW Marriott Marquis Hotel Dubai
Vágólapra másolva!
A külgazdasági államtitkár adómentességi kedvezményekkel a tarsolyában érkezett az Egyesült Arab Emirátusokba, hogy befektetőket és arab diplomatákat csaljon Budapestre. Szijjártó szerint hamarosan magyar kereskedelmi iroda is nyílik Abu-Dzabiban.
Vágólapra másolva!

Magyarország ismét felkérte az Egyesült Arab Emírségeket, hogy nyisson nagykövetséget Budapesten - írja a The National című arab lap. Az újság szerint Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár egy Dubajban tartott megbeszélésen ismételte meg, hogy örülne, ha az arabok állandó képviseletet nyitnának Magyarországon. A cikkből ugyanakkor nem derült ki, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek van-e erre irányuló szándéka.

A The National szerint a találkozókon Szijjártó a politikai és a diplomáciai kapcsolatok elmélyítését sürgette, és dicsérte az Emírségek külpolitikáját, hozzátéve, hogy Magyarország nagyon fontos szereplőnek tekinti az országot a Közel-Kelet stabilizálásában. Mostani látogatásán Szijjártó találkozott az ország gazdasági miniszterével és pénzügyminiszterével is, utóbbival pedig egy héttel korábban írták alá az Emírségek és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződést. "Ez az első írásos megállapodás az országaink között, és megállapodtunk, hogy tárgyalásokat kezdünk egy gazdasági vegyesbizottság felállításáról is" - idézte a lap Szijjártót.

Forrás: JW Marriott Marquis Hotel Dubai
Dubajjal szemez a kormány

A megállapodás az Emírségek pénzügyminisztere szerint hozzájárul a gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez, és serkenteni fogja a befektetéseket mindkét irányban. Az arab miniszter azt is elárulta, hogy a magyar-arab szerződés több szervezet, köztük állami befektetők és egyes magáncégek számára is adókedvezményeket biztosít. Adómentességet kapnak például a két ország légitársaságai: ez az év második felében Budapest és Dubaj között járatot indító Wizzair számára lesz előnyös, de a lap szerint Szijjártó az Emírségek légitársaságait is szeretné Budapestre csábítani. Az aláírt megállapodás a The National szerint más szervek, köztük az abu-dzabi befektetési hatóság, a dubaji befektetési vállalat és egyes nyugdíjalapok számára is adómentességet biztosít a két ország közötti befektetésekhez.

Szijjártó azt mondta, hogy jelenleg az arab országba irányuló magyar export jelentős részét multinacionális vállalatok termékei teszik ki, de a magyar kormány szeretné, ha a magyar kis- és középvállalatok is megcsípnének üzleteket az Emírségekben. "Még idén megnyitunk egy magyar kereskedelmi irodát Abu-Dzabiban, hogy serkentsük a befektetési lehetőségeket a kis- és középvállalatok számára" - mondta az államtitkár.