Az iskolatitkár eljátszotta a tanárok bérét

Vágólapra másolva!
Egy erdélyi település iskolájának titkára szerencsejátékon elvesztette a rábízott összeget. Most bankhitelt vett fel, abból törlesztene.
Vágólapra másolva!

A 63 éves Danut Iurisniti, aki a Beszterce-Naszód megyei Kisilva (Ilva Mica) iskolájában dolgozik titkárként, egyedül ment a kincstárba, ahol mintegy 11 ezer lejt (759 ezer forintot) vett fel, majd eljátszotta az összeget - írja az MTI.

Az ő feladata lett volna, hogy minden hónapban folyósítsa az iskola tanári fizetéseit. Romániában a pedagógusok zöme bankszámlára kapja a bérét, de ebben az iskolában tizenkét pedagógusnak nincs, ezért az illetményt a titkárnak készpénzben kellett volna odaadnia.

Aurel Horea, a település polgármestere elmondta, az áprilisi béreket kissé korábban folyósították volna, hogy az iskola alkalmazottai a május 5-i ortodox húsvét előtt megkapják a fizetésüket. A polgármester úgy véli, nem tehet semmit, szerinte az iskolának nem lett volna szabad engednie, hogy a titkár egyedül menjen a kincstárba.

Az iskola igazgatója úgy tudja, hogy a szerencséjét vakmerően kereső titkár bankhitelt kért, és abból fogja megadni a pórul járt pedagógusokkal szemben egy csapásra felhalmozott tetemes adósságát. A titkárra egyelőre nem szabtak ki büntetést, mert még folyamatban van az ellene indított vizsgálat. Az iskola igazgatója nem tudta megerősíteni, hogy a titkár hitelkérelmét jóváhagyták-e.