A Pentagon vesztésre áll a zaklatásokkal szemben

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadseregben egyre több a szexuális támadás, a zaklatások ellen indított program csúfos kudarcot vallott. A probléma súlyát jól jelzi, hogy zaklatás miatt vették őrizetbe azt a tisztet is, aki a légierőnél a szexuális támadások megelőzésére létrehozott program vezetője volt.
Vágólapra másolva!

A Pentagon legfrissebb jelentése számokkal is megerősített hátteret ad az elmúlt időszak botrányainak, és azt jelzi, hogy a nagy visszhangot kiváltó ügyek nem számítanak elszigetelt történeteknek. Az amerikai védelmi minisztérium becslése szerint a 26 ezret is elérheti azoknak a száma a fegyveres erőknél, akiket tavaly szexuális zaklatás vagy támadás ért. Ez a szám 2010-ben 19 ezer volt, vagyis az ilyen esetek megakadályozására, illetve felderítésére indult program nem váltotta be maradéktalanul az elvárásokat.

A hadsereg főparancsnoka, Barack Obama nem is fogta vissza magát, amikor hangot adott a felháborodásának. "Nem akarok több beszédet, sem újabb programokat vagy tanfolyamokat, azt pedig főleg nem, hogy miközben erről van szó, egyesek forgatják a szemüket. Nemcsak szigorúbbnak kell lennünk, hanem rettenetesen szigorúnak kell lennünk ebben az ügyben. Ha valakiről kiderül, hogy ilyet tett, azt felelősségre kell vonni, büntetőeljárást kell ellene indítani, megfosztani a hivatalától, rendfokozatáról, hadbíróság elé állítani, megszégyeníteni és elbocsátani, mert ez elfogadhatatlan" - mondta Obama.

Forrás: AFP/David Furst

Sok áldozat ugyanakkor még mindig nem meri feljelenteni a támadóját, mert büntetéstől tart, vagy mert nem bízik a katonai igazságszolgáltatásban. A most nyilvánosságra hozott számok alapján még sürgetőbbnek tűnik a szexuális zaklatások elleni fellépés hatékonyságának a növelése, hiszen a Pentagon épp most próbálja teljes körűen integrálni a nőket a hadseregbe, miután az amerikai védelmi miniszter úgy határozott, hogy eltörölteti az Egyesült Államok haderejében a nők közvetlen harctevékenységére vonatkozó tilalmat.

A mostani felmérést csaknem 26 ezer, a hadsereg kötelékében szolgáló férfi és nő válaszai alapján állították össze. A megkérdezett nők 6,1, a férfiak 1,2 százaléka mondta, hogy tavaly volt része szexuális zaklatásban - ez a kategória a nemi erőszaktól a nem kívánt tapogatásig sok mindent felölelt. A Pentagon ezek alapján úgy becsülte, hogy a hadseregben aktív szolgálatot teljesítő 203 ezer nőből 12 100-an, az 1,2 millió férfiból pedig 13 900-an voltak kitéve szexuális zaklatásnak.

A Pentagon tisztségviselőinek egyelőre nincs magyarázatuk a látványosan romló adatokra. Közben éppen nyomozás folyik a légierő több mint 30 oktatója ellen, akik tanoncokat zaklattak egy texasi támaszponton. Néhány nappal ezelőtt vették őrizetbe azt a tisztet, aki a szexuális támadások megelőzésére létrehozott program vezetője volt a légierőnél, mert megfogdosott egy nőt egy parkolóban.