Csoda, hogy élve előkerültek

Vágólapra másolva!
A clevelandi rendőrök rengeteg kérdésre keresik még a választ, de annyit már tudnak, hogy Amanda Berry hős. A fiatal nő tíz év rabság után vette a bátorságot, hogy elmeneküljön fogva tartói elől, és neki köszönhetően szabadult ki két másik társa is. Tíz év után szabadult ki a három elrabolt lány Ohióban, egész Cleveland csodaként ünnepli a történteket. Az elmúlt tíz év rémségeire azonban csak ezután derül majd fény.
Vágólapra másolva!

"Ezek a történetek általában nem így végződnek, érthető, hogy boldogok vagyunk" - mondta annak a clevelandi kórháznak az orvosa, ahol egy egészen rendkívüli történet főszereplőit ápolják. A clevelandiek egy évtizeden át követtek minden apró jelzést és fejleményt, amely három helyi lány, Amanda Berry, Georgina DeJesus és Michele Knight eltűnésének a rejtélyét kísérte. Bár most a legtöbb családtag és ismerős azt mondja, mindvégig hittek abban, hogy a lányok életben vannak, és előbb-utóbb előkerülnek, annak nem sok esélye volt, hogy tíz év után ez valóban bekövetkezik. Különösen, hogy az eddigi nyomok alapján inkább a holttestüket keresték.

Forrás: AFP/Woio TV
Amanda Berry (középen) a nővérével és a kislányával a kórházban készült családi képen

Amanda Berryt utoljára 2003-ban látták, amikor a 17. születésnapja előestéjén, a műszak végén elhagyta a Burger Kinget, ahol dolgozott. Bár néhány háztömbnyire lakott csak, már soha sem ért haza. Georgina DeJesus csaknem egy évvel később, 2004 áprilisában tűnt el, 14 évesen. Délután három óra körül látták utoljára egy nyilvános telefon mellett. Hazafelé tartott az iskolából az egyik barátnőjével, akinek a szüleitől telefonon próbáltak engedélyt kérni, hogy a DeJesus családnál aludhasson. Mivel nemet mondtak, a barátnők elköszöntek egymástól, és Georginát többé nem látták.

Michele Knightnak 2002-ben veszett nyoma, 20 éves volt ekkor. Az ő eltűnésének nem volt olyan nagy visszhangja, mint a másék két lányénak. A nagymamája, Deborah Knight a clevelandi Plain Dealer című lapnak azt mondta, a család több tagja is elfogadta a rendőrség és a szociális munkások akkori feltételezését, hogy valószínűleg megszökött otthonról. Az édesanyja, Barbara Knight azonban soha nem hitte el, hogy a lánya nyom nélkül eltűnt, és akkor is kereste Michele-t, amikor a rendőrség már lemondott róla.

Az elrablásuk előtt nem ismerte egymást a három lány, és az eddigi adatok szerint a fogva tartóikat sem.

Amanda szabadulása

A tízéves rejtély feloldása Amanda Berry segélykiáltásával indult. A most 27 éves nő kétségbeesetten és hangosan próbálta meg felhívni magára a figyelmet, és a módszer bejött. "Láttam ezt a lányt, ahogy őrülten próbál kijutni a házból" - mondta az egyik szomszéd, Charles Ramsey, aki éppen enni készült, amikor meghallotta a kiabálást, és akiből azóta nemzeti hős lett. Például az étterem, ahol dolgozik, a Twitteren adta a világ tudtára, mennyire büszke az alkalmazottjára, aki nem fordított hátat a segítséget kérő szomszédnak. A férfi feltételezte, hogy valami családi vita állhat a háttérben, így segített felszakítani az ajtót, amelyen aztán egy kislánnyal, aki a rendőrség szerint a gyereke, kilépett a fiatal nő. "Hívja a 911-et, a nevem Amanda Berry" - közölte a legfontosabb információkat a férfival, aki később elismerte, hogy nem volt ismerős neki a név, és arról sem tudott, hogy a nő tíz éve eltűnt.

Forrás: AFP/FBI
Helyszínelnek a clevelandi házban

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy Berry elkeseredetten kiabált, és sírva követelt egy telefont. Pizsama volt rajta, és egy régi szandál. Egy perccel később Ramsey hívta a 911-et. Később Amanda Berry is beszélt a hatóságokkal (ezt itt hallgathatja meg). "Segítsenek, kérem, Amanda Berry vagyok, elraboltak, és tíz éve nem találnak, de most itt vagyok szabadon" - mondta. Elárulta az elrablója nevét is, és hozzátette: a férfi most éppen nincs a házban, ezért kérte a rendőrséget, hogy siessenek. Tisztában volt azzal is, hogy az eltűnéséről részletesen beszámolt a média.

A rendőrök kiszabadították a másik két túszt is. Az emberrablókat - 50, 52 és 54 éves testvérekről van szó - őrizetbe vették a hatóságok. Egyiküket, az 52 éves férfit Ariel Castro néven azonosították. Egészen tavaly novemberig sofőrként dolgozott, iskolabuszt vezetett, és 1992 óta lakott a Seymour Avenue-n egy kétemeletes házban, ahol a három fogva tartott nőt megtalálták. Rendőrségi adatok szerint 1993-ban családon belüli erőszak gyanújával egyszer letartóztatták, de végül nem ítélték el.

Nem értik

A kórház mellett elhaladó autósok dudálással fejezték ki a támogatásukat, miközben rendőrök hada védte az áldozatok rokonait az újságírók rohamától. Nemcsak a kórház környékét lepték el a kíváncsiskodók, Castróék háza körül is tekintélyes tömeg gyűlt össze, és közben egyre több részlet derült ki a titokzatos épületről. A környéket gyakran látogató Jannette Gomez a Plain Dealer című clevelandi lapnak azt mondta, gyakran látta Ariel Castrót, amint a motorbiciklijét vagy a piros kisteherautóját leparkolja a ház mögött. A kaput általában bezárta, és egy hátsó ajtón ment be a házba, amely mindig sötét volt: az ablakokat sötétítő takarta, az egyik be is volt deszkázva. A férfi Jannette Gomez szerint nem volt beszédes, ha találkoztak, általában csak a köszönésig jutottak.

Forrás: AFP/Getty/Bill Pugliano
Lakatokkal zárták el a lányokat a külvilágtól

A Plain Dealer megszólaltatta Castro nagybátyját, Juliót is, aki elmondta, hogy az unokaöccse több együttesben basszusgitározott, és többször fellépett egy helyi klubban, amely egykor az egyik elrabolt lány, Georgina DeJesus nagybátyjának a tulajdonában volt. Vagyis az unokaöccse ismerte a családot.

A helyiek főként azt nem értik, hogy a nők hogyan élhettek a házban ilyen sokáig anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna, hogy ott vannak. A helyi sajtó szerint többen bűntudatot éreznek azért, mert nem vették észre korábban, mi történik a szomszédjukban. A rendőrség szerint az elmúlt tíz évben semmilyen bejelentést nem kaptak arról, hogy valami gyanús lenne a Seymour Avenue-n.

Amanda Berry segítője, Charles Ramsey az újságíróknak azt mondta, a gyanúsítottról nem tud felidézni semmi izgalmasat - egészen mostanáig. "Ezt a fickót mindennap láttuk. Egy éve élek itt, grilleztünk együtt, oldalast ettünk, salsát hallgattunk" - mondta.

Tízéves kutatás

Amanda Berry keresésére Facebook-oldalt is indítottak. Az édesanyja, Louwana Miller éveken át kereste a lányát, a veszteséget nem tudta feldolgozni, az egészsége folyamatosan romlott, kórházba szállították, ahol 2006-ban meghalt. Az egyik városi tanácsos, Dona Brady azt mondta, Louwana Miller soha sem adta fel a reményt, hogy a lánya életben van, és "szó szerint összetört a szíve".

Forrás: AFP/Woio TV
Amanda Berry, Gina DeJesus és Michele Knight lekerült az eltűntek listájáról

Az eltűnt lányok története tavaly került be ismét az újságokba, miután egy Robert Wolford nevű elítélt a hatóságoknak azt mondta, hogy Amanda Berry holttestét egy clevelandi telken találják meg. A területet felásták, de holttestnek nem volt nyoma. A gyilkosság miatt 26 éves börtönbüntetését töltő férfit további négy és fél évre ítélték a hatóságok félrevezetése miatt. Egy másik értesülés nyomán Georgina DeJesus holttestét egy garázs alatt keresték kutyával, de ez a bejelentés is hamisnak bizonyult. A rendőrség 25 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Rengeteg tippet kaptak, de egyik sem vezetett a Castro testvérekhez.

A Seymour Avenue-n található házból előkerült három nőt és a gyereket egy clevelandi kórházba szállították. A kiszáradást és az alultápláltságot leszámítva jó egészségnek örvendenek. Egy rövid kivizsgálás után az orvosok elengedték őket. A rendőrség szerint még rengeteg a megválaszolatlan kérdés az ügyben, és a három áldozat fizikai és érzelmi állapotára tekintettel feltehetően hetekig tart a kihallgatás, amelynek végén a reményeik szerint összeáll a kép. A clevelandi polgármester a kedd reggeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a három lány traumatikus időszakon ment át, és most időre van szükségük ahhoz, hogy a szabadulást is feldolgozzák.