Hazamegy a verekedő nagykövet

Vágólapra másolva!
Rodrigo Riofrio ecuadori nagykövet áruházban verekedett, és őt is verték. Elhagyja Perut.
Vágólapra másolva!

A bevásárlóközpont kamerái felvették, hogy az ecuadori nagykövet a pénztárnál sorban állva összeszólalkozott két perui nővel. A vita elfajult, és Rodrigo Riofrio egy pofon után a kezében lévő újsággal ütötte meg támadóját. A perui tévékben is bemutatott felvételeken az is látszik, hogy ezután több nő is rátámadt a követre.

Az április 21-én történt incidens után Riofrio nagykövet bocsánatot kért ugyan, de a perui lapokban közzétett nyilatkozatában azt állította, hogy önvédelemből csapkodta újsággal a nőt, magát és a családját oltalmazva. Az egyik perui nő viszont azt mondta, hogy a nagykövet nem volt hajlandó sorban állni, és amikor ezt szóvá tette, rasszista megjegyzéseket tett rá és lányára, s ezért kapta pofont. Az incidens idején nem tudták, hogy nagykövetet pofoznak.

A perui külügyminisztérium a múlt héten azzal a kéréssel fordult az ecuadori kormányhoz, hogy vegye fontolóra a verekedő nagykövet visszahívását. Az ecuadori hatóságok Limába küldték a külügyminiszter-helyettest, hogy tisztázza a történteket, ám nem sokkal később Rafael Correa ecuadori államfő nyilvánosan a verekedő diplomata védelmére kelt.

Az ecuadori külügyminisztérium végül hétfőn arról tájékoztatott, hogy Riofrio nagykövetet saját kérésére visszahívták. A tárca hozzáfűzte, hogy ez a gesztus jelzi, hogy Ecuador erősítené a kiváló kétoldalú kapcsolatokat Peruval.